Egy növény, amely intelligens viselkedést mutat

A Cornell Egyetem kutatói, Andre Kessler és doktorandusza, Michael Mueller egy új tanulmányban azt állítják, hogy egyes növények viselkedése beleillik az intelligencia egy bizonyos definíciójába – jelentette a ScienceAlert. A kutatók szerint az érintett élőlények képesek a környezeti változásokra reagálni, döntéseket hozni és "megfontoltan" kommunikálni egymással, egyfajta memória segítségével, annak ellenére, hogy nincsenek idegeik.

A vizsgálat tárgya a Solidago altissima, azaz az aranyvessző volt. A kutatók megfigyelték, hogy ezek a növények képesek felismerni, ha a közelükben lévő társaikat kártevők támadják meg. A lárvák támadása során az aranyvessző illékony szerves vegyületeket (VOC) bocsát ki, amelyek arra ösztönzik a rovarokat, hogy keressenek más táplálékforrást. Emellett a megtámadott növény leveleiről visszaverődő sugárzás is megváltozik, amit a többi aranyvessző észlel, és ez a jelenség egy titkos kód lehet a többi aranyvessző számára.

A kutatók szerint ezek a vegyi anyagok és a sugárzás megváltozása figyelmeztető jelként szolgál, amire válaszul a szomszédos növények megerősítik védelmüket, gyorsabban nőnek és rovarok elleni vegyületeket termelnek. Kessler és Mueller úgy vélik, hogy az aranyvesszők titkosan hasznosítják a környezetből származó információkat és felkészülnek a jövőbeli körülményekre, hasonlatosan az állati immunrendszer működéséhez.

A kutatók kiemelik, hogy az aranyvesszők viselkedése beillik az intelligencia általános fogalmába, annak ellenére, hogy nincsenek idegeik. A növények sejtjei kémiai jelzéseken keresztül kommunikálnak, így képesek egységesen reagálni anélkül, hogy központi idegrendszerük lenne. Az illékony anyagokra adott válaszuk több mint puszta reflex vagy rögzített cselekvési minta, ez egy „megfontolt” viselkedés.

Kessler szerint a növények képesek megváltoztatni a szokásos viselkedésüket attól függően, hogy milyen információkat kapnak a környezetükből. A kutatók szerint a kérdés már nem az, hogy a növények intelligens viselkedést fejtenek-e ki, hanem az, hogy idegrendszer nélkül hogyan érik ezt el, és milyen ökológiai következményei vannak ennek a jelenségnek.

Az intelligencia társítása a növényekhez ellentmondásos téma, amelyet évtizedeken át tudományosan elutasítottak, azonban az elmúlt években egyre elfogadottabbá válik. Az aranyvessző nem az egyetlen növény, amely képes vegyületek révén kommunikálni társaival, ezt a jelenséget már az 1980-as években is felismerték, de sok kutató továbbra is szkeptikus. A kutatók úgy vélik, hogy az aranyvessző mellett, egy másik növény, a dohány is képes hasonlóan reagálni.