Foci-Eb helyszínei Németországban: Történelem és modernitás

Tíz város, tíz stadion ad otthont az idei Európa-bajnokság meccseinek Németországban, ahol a történelem és a modern építészet keveredik. A torna június 15-én veszi kezdetét, és a fináléra július 14-én kerül sor a berlini Olimpiai Stadionban.

Az Olimpiai Stadion, Berlin történelmi múltja és a sportban betöltött jelentős szerepe miatt kiemelkedik; Jesse Owens és Usain Bolt is itt értek el emlékezetes sikereket, és Zinedine Zidane is itt fejezte be pályafutását a 2006-os világbajnokság döntőjében. A Hertha BSC otthonaként ismert stadion több mint 74 ezer néző befogadására képes, és nemcsak sporteseményeknek, hanem koncerteknek is helyszínt biztosít.

Münchenben az Allianz Arena, melyet a világító gumicsónakhoz hasonlítanak, a Herzog & de Meuron tervei alapján épült, és külső burkolatán közel háromezer LED-del megvilágított panel található. Az épület alatt Európa legnagyobb, majdnem 10 ezer férőhelyes parkolóháza található.

A dortmundi Westfalenstadion, melyet az ikonikus sárga pilonjai tesznek felismerhetővé, több mint 80 ezer néző befogadására képes, és a város szimbólumává vált.

Gelsenkirchenben az Arena AufSchalke különlegessége a vezetékes sör, amely egy öt kilométeres vezetéken keresztül érkezik a csapokra. A stadion zárható-nyitható teteje és elmozgatható pályája mellett egy kápolnát is rejt, ahol esküvőket is tartanak.

Düsseldorfban a Merkur Spiel-Arena, amelyet eredetileg a 2006-os világbajnokságra terveztek, zárható tetővel és fűtési rendszerrel büszkélkedhet, és többek között az Eurovíziós Dalfesztivál házigazdájaként is szolgált 2011-ben.

Lipcseben a Red Bull Arena az 1956-ban épült Zentralstadion helyén áll, melyet a régi falak megtartásával építettek újjá. Zidane itt is hagyott nyomot, amikor dühében berúgta az egyik öltöző ajtaját, amit máig megőriztek.

A magyar válogatott először Svájc ellen lép pályára a kölni RheinEnergiestadionban, majd a stuttgarti MHPArenában a németek, és a skótok ellen folytatja a küzdelmet. További helyszínek között szerepel a frankfurti Deutsche Bank Park és a hamburgi Volksparkstadion.