Zsuga Miklós, a magyar szabadtüdős búvár, rekordokat döntött egy ijesztő baleset után

Zsuga Miklós, aki tavasszal eszméletét vesztette egy versenyen, nem sokkal később két egyéni rekordot is felállított Egyiptomban. A veszélyes helyzet ellenére a magyar szabadtüdős búvár megdöntötte a saját rekordját, és újult erővel tért vissza a mélybe.

A verseny a nyílt tengeren zajlott, ahol az erős áramlat és a nagy szél megnehezítette a felkészülést. Zsuga Miklós elmondása szerint a hullámok dobálása miatt nem tudott megfelelően relaxálni a merülés előtt. A tervezett merülési időt az áramlatok miatt akár 20-30 másodperccel is meghosszabbíthatták.

A búvár 66 méteres mélységet tűzött ki magának célul, de visszafelé úszva érezte, hogy nehezen fog felérni. Végül 17 méteren elájult, és emiatt nem hitelesíthették a rekordját. Az ájulás ellenére Zsuga Miklós tudja, hogy az egészség a legfontosabb, és bár csalódott volt, elfogadta a történteket.

A verseny szabályai szerint nem elég a meghatározott mélységre lemerülni, a protokollt is teljesíteni kell. Egy cetlit kell felhozni a kötél legaljáról, majd a felszínen jelezni kell, hogy minden rendben van. Zsuga Miklós esetében a mentőbúvárok 17 méterről hozták fel, és tiszta oxigénnel térhetett magához.

Tavaly novemberben Zsuga Miklós három kategóriában is rekordot döntött Egyiptomban. Szabadlehúzással 74 méterre, monofinnal 72 méterre, páros uszonnyal pedig 66 méterre merült, ezzel Magyarországot és magát is a negyedik helyre pozicionálva a verseny összesített ranglistáján. A felkészülés során egy vírus is legyűrte pár napra, de a pihenő után újra a habok közé vetette magát.

Zsuga Miklós kíváncsi volt, hogy az első merülése milyen lesz a baleset után. Fokozatosan haladva, két különböző számban 70 méter alatti egyéni rekordot állított fel, az egyiknél 77, a másiknál 79 méterre merült. Szeptemberben tervezi a visszatérést Egyiptomba, hogy újabb rekordokat döntsön.