Új felfedezés a másnaposság ellen

A tudomány újabb lépést tett a másnaposság elleni küzdelemben: egy tejsavófehérjéből készült gél segíthet csökkenteni az alkohol bódító hatását.

A kutatók által kifejlesztett gél, melyet még nem teszteltek embereken, akár 50 százalékkal is képes volt csökkenteni az egerek vérében lévő alkoholszintet. Ez a felfedezés új lehetőségeket nyithat meg az alkoholfogyasztás káros hatásainak mérséklésére. A gél hatékonyságát az adja, hogy gyorsan átalakítja az alkoholt ecetsavvá még a véráramba jutás előtt, így csökkentve annak bódító hatását.

Raffaele Mezzenga, az ETH Zürich munkatársa és a tanulmány társszerzője szerint a gél alkalmazása révén az alkohol lebomlása a máj helyett az emésztőrendszerben történik, ami elkerüli a káros acetaldehid képződését a szervezetben. A kutatók reményei szerint a jövőben a gélből szájon át szedhető pirula is kifejleszthető, amelyet az alkoholfogyasztás előtt vagy alatt lehetne bevenni, hogy megelőzze a véralkoholszint emelkedését és az acetaldehid okozta károsodásokat.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a gél hatékonysága korlátozott, mivel csak a bélrendszerben lévő alkoholra hat, ha az alkohol egyszer bekerül a véráramba, a gél már nem képes semmilyen hatást kifejteni. Dr. Mezzenga kiemelte, hogy a gél különösen azok számára lehet hasznos, akik nem kívánnak teljes mértékben lemondani az alkoholról, de szeretnék csökkenteni annak negatív hatásait a szervezetükre.