Pert vesztett a transznemű amerikai úszó, elbúcsúzhat a párizsi olimpiától

A Nemzetközi Úszószövetség (FINA), melyet ma már World Aquatics (WA) néven ismerünk, szabályai értelmében a transznemű versenyzők nem indulhatnak női szakágakban, ami Lia Thomas amerikai úszó esélyeit is csökkenti a párizsi olimpián való részvételre.

A FINA 2022-ben 71 százalékos többséggel fogadta el azt a szabályt, amely szerint a transznemű sportolók nem versenyezhetnek női számokban, ha 12 éves korukban már beindult a férfi hormonok termelődése. Ez a döntés különösen Lia Thomas amerikai úszó esetében vált problémává, aki korábban férfiként versenyzett, majd nőként szeretett volna részt venni a versenyeken.

Thomas a döntést a Nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS) támadta meg, azonban a CAS formai okokból elutasította a panaszát. A BBC szerint Thomas nem tagja az US Swimming-nek, így nem jogosult a FINA versenyein való részvételre, és a szabályok nem érintik őt eléggé ahhoz, hogy megtámadhassa azokat. A CAS 24 oldalas határozatában arra a következtetésre jutott, hogy Thomas „egyszerűen nem jogosult a döntés megtámadására”.

A transznemű úszó, aki az Olimpiai Chartával való ellentmondásra is hivatkozott, így biztosan nem lesz jelen a párizsi olimpián. A WA a döntést méltatta, és úgy nyilatkozott, hogy ez a lépés jelentős előrelépést jelent a női sport védelmében.

A Nemzetközi Úszószövetség továbbra is hangsúlyozza, hogy igyekszik támogatni a transznemű sportolókat, és példaként említették a berlini nyílt kategóriát, amelyet azonban törölniük kellett, mivel nem érkeztek nevezések. Thomas 2022 márciusában lett az első transznemű sportoló, aki megnyerte a legmagasabb szintű egyetemi bajnoki címet (NCAA Division-I), és megszerezte a szezon leggyorsabb idejét. A most 25 éves Thomas férfinak született, 2019 tavaszán kezdte el a nemváltást. Három évvel később a nők mezőnyében győzött a gyorsúszás 500 yardos távján az amerikai egyetemi divízió 1-es bajnokságán, gyorsabb volt a tokiói olimpián 400 méter vegyesen ezüstérmes Emma Weyan és az az 1500 gyorson szintén második Erica Sullivan. Thomas 2022-ben úgy nyert aranyérmet a női 500 méteres gyorsúszásban, hogy a döntőben 1,75 másodpercet vert az olimpiai ezüstérmes Emma Weyantra.