Megvan a Fradi új edzője, holland származású tréner váltja Sztankovicsot a zöld-fehérek kispadján

A Ferencváros labdarúgócsapata bejelentette, hogy Pascal Jansen veszi át a csapat irányítását Dejan Sztankovics távozása után.

A bajnoki címvédő zöld-fehérek csütörtökön hozták nyilvánosságra, hogy a holland szakember foglalja el a népligeti klub kispadját. Sztankovics a Magyar Kupa-döntőben elszenvedett vereség után hagyta el a posztját. Korábban több jelölt is szóba került az edzői posztra, köztük Robbie Keane, Erling Moe és Ronny Deila neve is felmerült.

Pascal Jansen, aki a hét elején került kapcsolatba a Fradival, az AZ Alkmaar csapatát vezette 2020 decembere és 2024 januárja között. Jansen irányítása alatt az AZ 162 tétmérkőzésen 96 győzelmet aratott, 42 vereséget szenvedett el és 24 alkalommal játszottak döntetlent, ami átlagosan 1,93 pontot jelentett meccsenként. A Transfermarkt információi szerint Jansen a 4–3–3-as felállást részesíti előnyben, és a támadófoci híve. Legnagyobb sikerét a 2022-2023-as kiírásban érte el, amikor Európa-konferencialiga elődöntőbe vezette a holland együttest. A holland bajnokságban folyamatosan az élmezőnyben végzett, egyszer harmadik, egyszer negyedik, egyszer ötödik helyen.

Az új edző pályafutása során az AZ, az Ajax, a Haarlem és a Telstar csapatában is megfordult utánpótlás-játékosként, de térdsérülése miatt korán be kellett fejeznie aktív pályafutását. Edzőként először a PSV utánpótlásában dolgozott, majd az AZ vezetőedzője lett, ahol 2023 januárjáig tevékenykedett. Jansen 1993-tól 1998-ig a Haarlem utánpótlás-trénereként dolgozott, majd Ázsiában, az Al-Jazeera és az Al-Wahda edzői stábjában tevékenykedett. Ezt követően a Vitesse és a Sparta Rotterdam akadémiáján dolgozott, majd a Sparta Rotterdam első csapata mellett segédedzőként, a PSV-nél az U19-es és az U21-es együttest irányította, és egy évig vezette a PSV akadémiáját is, mielőtt az AZ Alkmaarhoz csatlakozott. A kettős állampolgár Jansen Londonban született holland édesapja zenész volt, angol édesanyja a Spooky and Sue zenekar énekese. Hollandiában nevelkedett, és labdarúgó-pályafutását még ifista korában egy térdsérülés törte ketté.

Dejan Sztankovics május 16-án, a Paks elleni kupadöntőben elszenvedett vereség után jelentette be távozását. Később kiderült, hogy saját zsebéből fizette ki a 200 ezer eurós kivásárlási záradékot, amely lehetővé tette számára, hogy a Szpartak Moszkva vezetőedzője legyen. Ezzel a döntéssel a Fradi-szurkolókat is magára haragította, akik a május 20-i Fradi-Újpest meccsen „Stankovic! Pénzéhes kurva!” feliratos molinót tartottak fel.

A Ferencvárosnak sürgősen szüksége volt az új edző kinevezésére, mivel a csapat pénteken kezdi meg a felkészülést a következő szezonra. Habár a keret nem teljes, mivel több játékos is részt vesz az Európa-bajnokságon, a légiósok egy része már úton van Budapest felé.

Nyitóképünk a Fradi.hu-ról származik.