Nem kell doppingrazziától tartania Párizsban a magyar sportolóknak

A magyar sportolók nem számíthatnak váratlan doppingellenőrzésekre a párizsi olimpián, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője, dr. Tiszeker Ágnes szerint a helyzet jelentősen javult az athéni olimpia óta.

Már több mint két évtized telt el azóta, hogy a 2004-es athéni olimpia doppingbotrányai rányomták bélyegüket a magyar sportra. Az akkori események után a MACS-nak, melyet Tiszeker Ágnes vezet, sokat kellett tennie annak érdekében, hogy helyreállítsa a nemzetközi szervezetek, mint a WADA és az ITA bizalmát. Tiszeker Ágnes szerint a magyar sportolók ma már nem tekintenek tilosban járó svindlereknek, és a versenyzők is tisztában vannak a doppingellenes szabályokkal.

A MACS, melyet nemzetközi körökben HUNADO néven is emlegetnek, a tavalyi budapesti atlétikai világbajnokságon is bizonyította hatékonyságát, amikor az ITA bevonásával tesztelt új módszereket alkalmaztak, és ezért jeles osztályzatot kaptak.

A magyar doppingellenőrök csapata jelenleg is intenzíven dolgozik a mintavételeken, és befejeződött a 2008-as pekingi és a 2012-es londoni olimpiák mintáinak újraelemzése is. A laboratóriumok most a párizsi olimpiára készülő sportolók, valamint a korábbi riói és tokiói játékok mintáit vizsgálják.

Tiszeker Ágnes kiemelte, hogy a MACS élvezi a nemzetközi szervezetek bizalmát, és gyakran kapnak megbízásokat világversenyek doppingellenőrzésének megszervezésére. Azonban a legfontosabb feladatuk a magyar sportolók szűrése, különösen a közelgő párizsi olimpia előtt.

Az olimpia előtti ellenőrzések során minden potenciális olimpiai résztvevőt számba vesznek, és bár a magyar csapat létszáma valószínűleg 200 fő körül lesz, a szűrések száma már közelíti a kétezret. Tiszeker Ágnes szerint a külföldi doppingellenőrök ritkán keresik fel a magyar sportolókat, ami a MACS munkájának elismerését jelzi.

A párizsi olimpián a magyar sportolók nem kell, hogy tartaniuk a doppingrazziától, de az első öt helyezett és néhány kisorsolt versenyző számíthat ellenőrzésre. Érdekesség, hogy a lovastusa versenyeken résztvevő lovakat is vizsgálatnak vetik alá, és csak akkor vesznek tőlük vért, ha vizeletet nem adnak.

Ajánlókép: A párizsi szervezők a helyszíneket illetően az utolsó simításoknál tartanak. (Fotó: Aurelien Meunier/Getty Images)