Magyar sikerekkel indult a szegedi kajak-kenu Eb

A magyar férfi kajak négyes győzelmével vette kezdetét a szegedi gyorsasági, para kajak-kenu és SUP Európa-bajnokság előfutamainak sorozata.

A Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor alkotta egység, mely tavaly világbajnoki ezüstérmet szerzett, magabiztosan nyerte meg csütörtöki előfutamát, így a következő versenyszámukra vasárnap, a döntőben kerül sor.

„Nagyon jó pálya volt, látszik, hogy mindannyian nagyon jó formában vagyunk. És meg tudtuk csinálni a táv közepén azt az evezést, ami kell ahhoz, hogy az ember sikeres legyen K-4 ötszázon. Mindenki tudta a feladatát, már a bemelegítésnél éreztük az összhangot és tudtuk élvezni a versenyt is” – nyilatkozta Nádas Bence az MTI-nek, kiemelve, hogy Csizmadia és Kuli frissességet hoztak a csapatba, mivel ők nem vettek részt a múlt heti válogatón.

A magyar csapat előfutamában a címvédő Spanyolország és az olimpiai, valamint világbajnok Németország csapata is részt vett, bár mindkét ország csak a B csapatát küldte az Európa-bajnokságra.

„Egyik itt lévő hajó sem rossz, de máshol máshogy épült fel az év, mint nálunk. Mi most, a válogató után vagyunk csúcsformában, ők tavaszra időzítették ugyanezt” – magyarázta a világ- és Európa-bajnok szegedi kajakos.

Nádas és Tótka már biztosították helyüket az olimpiai csapatban a páros válogató megnyerésével, azonban a négyes sorsáról Hüttner Csaba szövetségi kapitány az Európa-bajnokság eredményeinek tükrében kíván dönteni.

„Nekünk az a célunk, hogy kihajtsuk magunkat és menjünk egy jó pályát” – tette hozzá Nádas.

A női versenyzők között is volt magyar siker: Rendessy Eszter a női K-1 1000 méteres számban diadalmaskodott, így egyenes ágon jutott a döntőbe.

A versenynap további részében még 11 magyar egység lép vízre a Maty-éri pályán az előfutamok keretében.