BMW meglepetéssiker a Le Mans-i időmérőn, de a statisztikák szerint a baleseti kockázat is magas

A BMW M Hybrid V8 meglepetésre nyerte meg a 92. Le Mans-i 24 órás autóverseny időmérőjét a Hypercar kategóriában, 25 év után ismét az élre törve, miközben egy friss kutatás szerint a nagy teljesítményű autók gyakrabban szenvednek balesetet.

A hétvégén megrendezésre kerülő legendás versenyen a 15-ös rajtszámú BMW M Hybrid V8 állhatott az élen a csúcskategóriában, legyőzve a Cadillacet és a Ferrarit. A BMW ezzel visszatért a Le Mans-i verseny királykategóriájába, ahol legutóbb egy negyed évszázaddal ezelőtt, egy BMW V12 LMR-rel aratott győzelmet.

A Dries Vanthoor, Raffaele Marciello és Marco Wittmann által vezetett BMW 3:24.465-ös idővel diadalmaskodott, míg a második helyen egy Cadillac, a harmadikon pedig egy Ferrari végzett. Az újonc Alpine meglepetésre a negyedik helyet szerezte meg, míg a további helyezéseket egy Cadillac, egy Ferrari és két Porsche osztozta meg.

A Toyota 7-es rajtszámú autója piros zászlós helyzetet okozott az időmérőn, ami miatt törölték az eredményeit, így nem indulhat a Hyperpole-on.

Az első kilenc helyezett jobb időt ért el, mint a tavalyi legjobb, és az első tizenkét pilóta mindössze 1 másodpercen belül végzett. Az idei Hyperpole-ban várhatóan megdől az abszolút legjobb idő is, amely jelenleg 03:22.982.

A BMW M Hybrid V8 hajtásláncában egy 4 literes biturbó V8-as benzinmotor található, amely 640 lóerős teljesítményt és 650 Nm nyomatékot produkál, valamint egy 68 lóerős villanymotor is hozzájárul az összteljesítményhez, amely nem haladhatja meg a 680 lóerőt. A versenyautó minimum tömege 1030 kilogramm. Ezzel szemben egy nemrégiben végzett kutatás szerint a nagy teljesítményű autók, mint amilyen a BMW M Hybrid V8 is, gyakrabban részesei baleseteknek. A carVertical által végzett elemzés kimutatta, hogy a BMW 100 kW alatti autói 60,3 százaléka, míg a 400 kW feletti modellek 68,6 százaléka szenvedett balesetet.

A BMW két hiperautót indít a versenyen hat pilótával, és az LMGT3 kategóriában is részt vesz két M4 GT3-as autóval.

A verseny szombaton 16 órakor kezdődik, ahol a tavalyi győztes Ferrari, a Porsche és a Toyota számítanak a legnagyobb esélyeseknek. A részben esős időjárású versenyt a híres francia futballista, Zinédine Zidane fogja elrajtoltatni. Az erősebb autók sofőrjei hajlamosabbak lehetnek figyelmen kívül hagyni a sebességkorlátozásokat és nagyobb kockázatot vállalni, ami a versenyen is fokozott óvatosságot követelhet.