Az elefántok neveken szólítják egymást

A Colorado Egyetem kutatói felfedezték, hogy a vadon élő afrikai elefántok névszerű felhívásokat használnak egymás megszólítására, amit mesterséges intelligencia segítségével elemeztek. A kutatás során kiderült, hogy az elefántok nem egyszerűen utánoznak, mint a delfinek vagy a papagájok, hanem valódi neveket használnak egymásra hivatkozva.

Az elefántok összetett társadalmi hálózatokat és kommunikációs rendszereket alakítottak ki, amelyek segítségével képesek kezelni a csoportokat és csordákat. A Nature folyóiratban megjelent cikk szerint a hangok széles skálájával kommunikálnak, amelyeken keresztül kifejezésre juttatják állapotukat, veszélyes helyzeteket és csoportjuk mozgását.

A tanulmányban bemutatott új jelfeldolgozási technika, amit Kurt Fristrup fejlesztett ki, lehetővé tette a kutatók számára, hogy finom különbségeket észleljenek az elefántok hívásaiban, amelyekből arra következtettek, hogy az elefántok tetszőleges hangjelzéseket, vagyis neveket használhatnak.

Az elefántok kommunikációjában a hangok mellett gesztusokat és kémiai jeleket is alkalmaznak. Például alacsony frekvenciájú dübörgéseket használnak, amelyek emberi fül számára nem hallhatóak, de társadalmi kötelékek fenntartásában és a mozgások koordinálásában játszanak fontos szerepet.

A kutatók által lejátszott rögzített hívásokra az elefántok energikusan reagáltak, felismerve saját hívó nevüket, de másokéra nem, ami azt mutatja, hogy képesek szelektíven reagálni. A néven szólítás különösen akkor történik, amikor az egyedek távol vannak egymástól, vagy a felnőttek kommunikálnak a borjakkal.

Az elefántok énekhangok mellett testbeszédet is használnak, például a fülük hátracsapásával, a törzsük felemelésével jeleznek agressziót, behódolást vagy izgatottságot. A fizikai érintés, mint például az ormányok összefűzése, köszöntésként szolgál, míg a kémiai kommunikáció során a szagokkal tájékoztatnak érzelmi és szaporodási állapotukról. A feromonokat tartalmazó vizelet, trágya és a test különböző részein található mirigyek váladéka segíti őket a nagy távolságok közötti kommunikációban.