Átírta az Európa-bajnokság rekordját a levegő ura

A svédek sztárja, Armand Duplantis 6,10 méteres bajnoki csúccsal nyerte meg a férfi rúdugrást a római szabadtéri atlétikai Európa-bajnokságon.

A férfi rúdugrók versenye szerdán kezdődött, nem sokkal 20 óra után, és hosszú órákon át tartott. A 13 fős mezőnyből kilencen ugrottak át az 5,75 méteres magasságot, majd öten a 5,82 métert is teljesítették. A 24 éves svéd klasszis, aki áprilisban 6,24 méterrel világcsúcsot állított fel a kínai Hsziamenben megrendezett atlétikai Gyémánt Liga-versenyen, csak egyetlen kísérletet tett mindkét magasságon, sikeresen.

Az 5,87 méteres magasságot Duplantis kihagyta, ezt a magasságot csak a görög Emmanuil Karalisz ugrotta át, így ők ketten maradtak versenyben. A svéd ugró az 5,92 métert elsőre teljesítette, míg a görög atléta nem. Duplantis a 5,97 méteres magasságot is könnyedén vette, Karalisz viszont nem tudta átugrani, még egy próbálkozás után sem, ezúttal 6,02 méteren.

A már biztos aranyérmes Duplantis először a 6,10 méteres magasságot ugrotta át, ezzel új bajnoki rekordot állítva fel. Ezután a 6,25 méteres világcsúcsmagasságot célozta meg, ahol elsőre ígéretes kísérletet mutatott be, de a következő két próbálkozása már nem volt sikeres. Így az aranyérem mellett a verseny történetének legjobb eredményével kellett beérnie.

Az Európa-bajnokság lezárultával az olasz házigazdák 11 arannyal és összesen 24 éremmel végeztek az éremtáblázat élén.