A szélsőséges időjárás veszélyezteti a jövő sporteseményeit

Egy friss kutatás szerint a globális felmelegedés következtében növekvő hőmérsékletek komoly kihívást jelentenek a sportrendezvények szervezői számára, különösen a jövő olimpiáin.

A Medical Xpress által ismertetett tanulmány, mely a Journal of Science and Medicine folyóiratban jelent meg, rámutat arra, hogy a sportolók, a személyzet és a nézők egyaránt veszélyben lehetnek az egyre gyakoribbá váló szélsőséges hőhullámok miatt. Hannah Mason, a James Cook University óraadója és a tanulmány egyik vezető szerzője szerint az éghajlatváltozás következtében emelkedő hőmérsékletek egyre nagyobb közegészségügyi kihívást jelentenek világszerte.

A kutatócsoport megállapította, hogy a hőséggel összefüggő megbetegedések szorosan kapcsolódnak a globális hőmérséklet emelkedéséhez. Különösen nagy a veszély azokra a sportolókra nézve, akik állóképességi sportágakban, mint például a futás vagy a kerékpározás, vesznek részt, illetve azokra, akik valamilyen betegségben szenvednek.

Mason kiemelte, hogy az extrém időjárási körülmények a versenyek lemondásához vagy tömeges balesetekhez vezethetnek. Emellett a helyszínen túl a környező egészségügyi ellátórendszert is megterhelhetik a hőség okozta balesetek.

A nagy hőség és a tömegrendezvények kombinációja különösen nagy nyomást gyakorolhat a helyi egészségügyi szolgáltatásokra, például a kórházakra, amelyek így könnyen túlterhelődhetnek. Mason szerint sok esetben a helyszínen történő gyors és hatékony ellátás megóvhatná az egészségügyi rendszert a túlterheléstől.

A 2032-es nyári olimpia és paralimpia Brisbane-ben kerül megrendezésre, azonban a nyilvánosságra hozott tervek nem veszik figyelembe a szélsőséges hőség veszélyeit. Mason hangsúlyozza, hogy a szervezőknek még van idejük felkészülni és intézkedéseket tenni a rendezvények biztonságossá tételére.

Címlapkép forrása: Getty Images