Kötelező lesz a felelősségbiztosítás a gépjárműsport-rendezvényeken

A gépjárműsport-rendezvények, beleértve a versenyeket, edzéseket, teszteket és bemutatókat, a jövőben kötelező felelősségbiztosítással kell, hogy rendelkezzenek. A biztosítás mértéke a motorsport események esetén legalább 14 millió forint, míg az autósport eseményeknél minimum 20 millió forintot kell fedeznie.

A Magyar Közlöny friss rendelete értelmében minden gépjárműsport-rendezvényen kötelező lesz felelősségbiztosítást kötni, amely magában foglalja a versenyautókat is. A motorsport események esetében a biztosításnak káreseményenként legalább 14 millió forint, az autósport eseményeknél pedig legalább 20 millió forint fedezetet kell biztosítania.

A nézők biztonságára vonatkozó szabályok szigorítása is megtörtént, ami egy tragikus baleset következménye. Idén márciusban, az Esztergom–Nyergesújfalu ORB-futamon egy raliautó a nézők közé hajtott, aminek következtében öt ember életét vesztette, többen pedig megsérültek. Az áldozatok között volt egy 49 éves anya a két gyermekével, valamint egy apa és fia is.

Az új szabályozás kimondja, hogy ha a résztvevők viselkedése veszélyezteti a rendezvény biztonságát – különösen, ha a nézők által nem látogatható területről próbálják az eseményt figyelemmel kísérni –, és a felszólítás ellenére sem hagyják abba, akkor a szervezők kötelesek felfüggeszteni vagy befejezetté nyilvánítani az eseményt a biztonság érdekében.