Thomas Bach történelmi bejelentése az eSportok olimpiai jövőjéről

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, aki 2013-ban váltotta Jacques Rogge-t, a 2024-es párizsi olimpia kapcsán beszélt az esemény előkészületeiről, a nemek közötti egyenlőségről és a geopolitikai helyzetről. Az Eurosport nemzetközi csapata által készített interjút az Index Magyarország közölte.

A NOB-elnök a 2024-es párizsi olimpia kapcsán elmondta, hogy a játékokat július 26. és augusztus 11. között rendezik meg, és ez lesz a harmadik olimpia a regnálása alatt. Bach kiemelte, hogy az olimpiai láng Franciaországot és az egész világot inspirálja, és az emberek vágyakoznak valami olyan esemény után, ami összehozza őket. A francia emberek lelkes fogadtatásáról is beszélt, különösen a marseille-i képeket említve, ahol 230 ezer ember üdvözölte a lángot. Bach megerősítette, hogy részt fog venni a fáklyás váltóban, és hangsúlyozta, hogy Párizs, mint a NOB alapítójának, Pierre de Coubertin szülővárosa, különleges helyszín az olimpia számára.

Az olimpiai játékokon először lesz teljes nemi egyenlőség a férfi és női versenyzők számában. Bach szerint ez a változás az olimpiai reformok egyik eredménye, amelyeket 2014-ben vezettek be. A NOB női tagjainak száma is nőtt, a vezető testületben pedig már több női tag van, mint férfi. Az olimpiai faluban is lesznek újítások, például egy helyet létesítenek az anyák számára, hogy gyermekeikkel lehessenek.

A megnyitóünnepség idén a Szajnán kerül megrendezésre, ami Bach szerint egy zseniális ötlet, és nagy várakozással tekintenek az esemény elé. A biztonság kapcsán Bach teljes bizalmát fejezte ki a francia hatóságok felé.

A párizsi olimpia szervezőbizottsága a tengerentúli területeket is bevonja, például a szörfversenyeket Tahitin rendezik meg. Az új sportágak bevezetése a szervezőbizottságokkal együttműködve történik, és Bach kiemelte a bréktánc sikeres beemelését az olimpiai programba. Az eSportok jövőjéről szólva Bach elmondta, hogy az olimpiai játékokba való bevonásukat nem tervezik, de dolgoznak egy Olimpiai eSport Játékok létrehozásán.

A menekült olimpiai csapat kapcsán Bach elismerően szólt a Warner Bros. Discovery Home Crowd kezdeményezéséről, amely bemutatja a csapat tagjainak nehézségeit és erősségét. Juszra Márdini, az egyik legismertebb menekült, aki a médiavállalat egyik riportere lesz, számára ez egy nagyszerű lehetőség.

Bach végül kifejtette, hogy a NOB elnökének legnagyobb privilégiuma, hogy az olimpiai játékok alatt minden sportágat megnézhet, és bár korábban fogadást kötött egy kollégájával, hogy ki tudja megnézni az összes sportágat egy olimpia alatt, elnökként már sikerült neki ez a bravúr.

Az Eurosport élőben közvetíti majd a párizsi olimpia történéseit, így a nézők az ötkarikás esemény minden pillanatát átélhetik.