Klein Dávid és Nagy Márton a Hindukus-hegységben készülnek a csúcsmászásra

Elérte a 4300 méter magasan fekvő alaptábort és megkezdte első akklimatizációs körét Klein Dávid és Nagy Márton a Hindukus-hegységben, ahol a 7403 méter magas Istor–o–Nal csúcs meghódítására készülnek.

A Johnnie Walker Hindukus Expedíció 2024 keretében a két magyar alpinista június 8-án érkezett meg az alaptáborba, és a tervek szerint a csúcsmászásra június végén kerülhet sor. A hegységben jelenleg más expedíció nem tartózkodik, így kizárólagosan a magyarok próbálkozhatnak a csúcs elérésével.

A nyolcezresekhez képest, ahol a normál útvonalakat rögzített kötelekkel és létrákkal szokták kiépíteni, Klein Dávidnak és Nagy Mártonnak komoly technikai kihívásokkal kell szembenézniük. Az alpinisták nem használnak sem külső segítséget, sem magashegyi teherhordókat, sem oxigént, és a lehető legtisztább alpin stílusban, "mozgó táborral" és minimális felszereléssel készülnek a hegymászásra.

Klein Dávid korábban már négy nyolcezer méternél magasabb csúcson állt, mindig oxigén nélkül. Az Istor–o–Nal csúcsát 2023-ban Kerekes Bencével együtt már megkísérelte megmászni, de akkor 6400 méteren a visszafordulás mellett döntöttek.

Nagy Márton, a fiatal hegymászó, 2022-ben a Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott tagjaként részt vett a közel 6000 méteres Bondit Peak első sikeres megmászásában.