Gianmarco Tamberi, az atlétika bohóca és aranyérmese

Az olasz Gianmarco Tamberi megmutatta, hogy nem csak kiváló sportoló, hanem a közönség szórakoztatója is az atlétikai Európa-bajnokságon, ahol drámai küzdelemben és egy különleges show-elemmel aranyérmet szerzett.

Az atlétikai Európa-bajnokság Rómában zajlik, ahol Gianmarco Tamberi a hazai közönség nagy reményeket fűzött hozzá. A magasugró nem okozott csalódást, hiszen kedd este izgalmas versenyben szerezte meg az aranyérmet és egy rekordot is beállított, miközben egy eddig nem látott show-elemet is bevetett: rugókat szórt ki a cipőjéből.

Tamberi nyolc hónapos kihagyás után tért vissza a római Eb-re, ami az első versenye volt a szezonban, és nem kezdődött könnyen számára. A 226 centiméteres magasságot elsőre nem sikerült átugrania, miközben két ukrán versenyző, Vladiszlav Lavszkij és Oleh Doroscsuk könnyedén teljesítette ezt a magasságot. Lavszkij a 229 centimétert is elsőre vette, míg Tamberi kétszer hibázott. Az olasz versenyző a harmadik kísérleténél azonban átugrotta a lécet, és ezzel kezdetét vette a taktikai verseny. Tamberi a 231 centimétert elsőre teljesítette, az ukrán versenyző pedig egy rontott kísérlet után 233 centiméterre emelte a magasságot. Mindketten kétszer hibáztak ezen a magasságon, de végül az olaszé lett az arany. Tamberi azonban nem elégedett meg ennyivel, 234 centiméterre jelentett be kísérletet, amit sikeresen át is ugrott.

Az aranyérem megszerzése után Tamberi egy különleges produkcióval lepte meg a közönséget. Miután sikeresen átugrotta a lécet, sérülést színlelve elbukdácsolt a pályán, majd a cipőjéből rugókat szórt ki, mintha azok segítségével ugrott volna ilyen magasra. Később elmondta, hogy néha szükség van a feszültségkeltésre, és az atlétika nem unalmas sportág, csak néha az eredmények azok. Hozzátette, hogy a rengeteg edzésmunka mellett szüksége van arra, hogy szórakoztassa a közönséget.

Tamberi további kihívást is vállalt, hiszen 237 centiméterre emeltette a lécet, ami az Európa-bajnoki csúcsmagasság. Úgy tűnt, minden teher leesett róla, és ezt a magasságot is átugrotta. Az aranyérmét, ahogy Budapesten, hosszan ünnepelte, félmeztelenül a nézők közé mászott, megcsókolta a feleségét, és Sergio Mattarella olasz köztársasági elnökkel is ölelkezett.

A sportesemények során nem csak az atlétikában, hanem a nyíltvízi úszásban is születtek magyar sikerek. Betlehem Dávid bronzérmet nyert a nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenyében a belgrádi Európa-bajnokságon. A 20 éves magyar versenyző óriási csatában, célfotóval végzett a harmadik helyen, ezzel pályafutása első egyéni dobogós helyezését szerezte meg felnőtt világversenyen. Betlehem, akárcsak a 2022-es római Eb-n, ezúttal is az élre állt, és óriási iramot diktált. A hajrában nagyon gyors tudott lenni, és a hosszú egyenesben több embert is megelőzött, így végül a dobogón találta magát.

Rasovszky Kristóf, aki a regnáló világbajnok, a verseny során sportszerűtlen riválisok miatt csalódottan nyilatkozott. Néhányan – főként azok, akik nem jutottak ki az olimpiára – rendkívül sportszerűtlenül viselkedtek a viadal alatt, és mindent megtettek annak érdekében, hogy „ne legyen tiszta a verseny”. Rasovszky végül kilencedikként ért célba, de bízik benne, hogy az élet visszaad valamit, és az olimpián fair play lesz a jellemző.