Jerry West, az NBA ikonikus alakja elhunyt

Meghalt Jerry West, az észak-amerikai profi kosárlabdaliga, az NBA emblematikus figurája, aki nyolc évtizeden át volt meghatározó szereplője és egyik legismertebb alakja a ligának, összesen nyolcszoros bajnoki címet nyert vezetőként és egyszer játékosként.

Jerry West, az NBA első szupersztárjainak egyike volt, aki játékosként 14 alkalommal kapott meghívót az All-Star gálára, és 1972-ben a főmérkőzés legértékesebb játékosa lett. A Minneapolis Lakers csapatához 1960-ban csatlakozott, és pályafutása során kilenc döntőbe jutott, de csak egyszer, 1972-ben nyert bajnokságot. Hat alkalommal a Boston Celtics állt az útjába a bajnoki cím megszerzésében. West az NBA történetének egyedüli játékosa, akit vesztesként választottak a finálé legértékesebb játékósának 1969-ben.

Aktív pályafutása után West edzőként, játékosmegfigyelőként és sportvezetőként is dolgozott. Az 1980 és 2000-es évek közötti Los Angeles Lakers csapatának felépítésében játszott kulcsszerepet, amely időszak alatt a csapat 10 bajnoki címet nyert. West, aki játékosként az NBA legjobbjai közé tartozott, a liga valaha volt legnagyobb menedzserévé lépett elő. Emellett a mai napig az ő alakja szerepel az NBA logóján.

A tengerentúli híradások szerint West helyi idő szerint szerda reggel békében, feleségével, Karennel az oldalán hunyt el 86 éves korában Los Angelesben. Westet – akinek a beceneve Mr. Clutch volt játékosként (arra utalva, hogy a kulcsszituációkban mindig nagyon magabiztos volt) – 1960-ban draftolta az akkor még Minneapolis Lakers néven futó csapat, majd nem sokkal ezután Los Angelesbe költözött a franchise. A Lakersben 1974-ig játszott 1-es és 2-es poszton és ez idő alatt 14-szer választották be az NBA All-Star csapatába, valamint kilenc NBA-nagydöntőt játszott.

West másik beceneve a „The Logo” volt, ugyanis ő ihlette a liga logójában lévő sziluettet. West volt az 1960-ban olimpiai aranyérmet nyerő amerikai kosárlabdacsapat egyik csapatkapitánya is.

Játékos pályafutása után 1976-tól három szezonon keresztül edzősködött a Lakersnél, majd játékosmegfigyelő lett. A Lakers vezetőségében eltöltött évei alatt West segített újjáépíteni a csapatot, az 1980-as években így egy olyan legendás Lakers állt össze, amelyben ott volt többek között Magic Johnson, Kareem Abdul-Jabbar és James Worthy is, majd az 1990-es években a Shaquille O’Neal–Kobe Bryant duó. Az aktív pályafutása után beválasztották a kosárlabda legnagyobbjai közé, a Hírességek Csarnokába is, ahol három kategóriában is tag lett: NBA-játékosként 1980-ban, az 1960-as olimpiai csapat tagjaként 2010-ben, valamint csapatvezetőként is.