Az a bizonyos pénzfeldobás, ami az Eb-döntő sorsát döntötte el

Mai szemlélettel szinte felfoghatatlan, hogy 1968-ban egy pénzfeldobás döntötte el, hogy ki jut a labdarúgó Európa-bajnokság döntőjébe. A nápolyi stadionban összegyűlt 70 ezer néző izgatottan várta a döntést, miközben az olasz szurkolók fogadásokat kötöttek és örömtüzeket gyújtottak, amikor kiderült, hogy szerencséjük volt.

Az események a következőképpen történtek: Olaszország az elődöntőben a Szovjetunióval mérkőzött meg, és a találkozó már az elején rosszul indult az olaszok számára, hiszen az ötödik percben megsérült Gianni Rivera, aki a csapat egyik legjobbja volt. Mivel akkor még nem volt lehetőség a cserére, így lényegében tíz emberrel játszottak a meccs nagy részében. A védekezésük önfeláldozó volt, Dino Zoff, az olasz kapus kiemelkedő teljesítményt nyújtott. A szovjet csapat támadásai ellenére sem a rendes játékidőben, sem a hosszabbításban nem született gól. Mivel a tizenegyespárbajt még nem vezették be és a döntőre már nem volt idő, így a továbbjutást pénzfeldobással döntötték el.

A kamera nem rögzíthette az eseményeket, miután a csapatok elhagyták a pályát, így a történteket csak a résztvevők visszaemlékezéseiből ismerhetjük. A pénzfeldobást a nyugatnémet játékvezető, Kurt Tschenscher végezte el, az olasz Giacinto Fachetti és a szovjet Albert Seszternyov csapatkapitányok jelenlétében. Az UEFA képviselője, a spanyol Agustin Pujol felügyelte a sorsolás szabályszerűségét.

Az első próbálkozás során egy holland gulden gurult a zuhanyzó rácsai alá, így érvénytelen lett. A második kísérletnél már az is kérdéses, hogy milyen érmét használtak, de végül a francia tízfrankos került felülre, ami az olaszok számára jelentette a győzelmet. Fachetti üvöltve rohant ki az öltözőből, jelezve ezzel társainak és a nézőknek, hogy az olasz csapat jutott a döntőbe.

A döntőben ismét döntetlen született a hosszabbítás után, de mivel időkényszer nem volt, a meccset megismételték, és az olaszok 2–0-ra legyőzték a jugoszláv válogatottat, ezzel megnyerve az Európa-bajnokságot. A magyar csapat is részt vett ezen a tornán, de a szovjetek elleni meccsen kiestek.