Vinícius: Én vagyok a rasszisták kivégzője

A Real Madrid brazil sztárja, Vinícius Junior, aki a spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (La Liga) játszik, „a rasszisták kivégzőjének” nevezte magát egy posztban, miután három Valencia-szurkoló nyolc hónapos börtönbüntetést kapott.

2023 májusában a Mestalla Stadionban, a Valencia elleni bajnoki mérkőzés előtt Viníciust rasszista megjegyzésekkel illették a szurkolók. A támadó, aki ekkor 23 éves volt, egy ponton megelégelte a helyzetet, és a rendőrök a játékvezető segítségével beavatkoztak. A mérkőzés 97. percében Hugo Duro durva beavatkozása után Vinícius is viszonozta a cselekedetet, amiért mindketten piros lapot kaptak. A Real Madrid a mérkőzés után panaszt tett a La Ligánál és a legfőbb ügyészségnél, míg a Valencia elítélte a rasszista szurkolókat és együttműködését ajánlotta a rendőrségnek.

Vinícius a X (korábbi nevén Twitter) oldalán azt írta, hogy sokan azt tanácsolták neki, hogy ne foglalkozzon a történtekkel, mások szerint hiábavaló a harca, és inkább csak focizzon. Ő azonban úgy véli, nem ő a rasszizmus áldozata, hanem a rasszisták kivégzője, és az ítélet minden fekete embernek szól, nem csak neki. Azt is hozzátette, hogy a többi rasszista féljen és szégyellje magát.

A La Liga történetében ez az első alkalom, hogy bíróság elé vitt ügy börtönbüntetéssel végződik, bár az elmúlt két évben több rasszista incidens is történt, amelyek többnyire stadionlátogatási eltiltással és pénzbüntetéssel zárultak. Az eredetileg kiszabott 12 hónapos büntetést a vizsgálati szakaszban elért megállapodás után csökkentették, és a szurkolókat három, majd később két évre eltiltották a stadionokba való belépéstől.

Javier Tebas, a La Liga elnöke szerint az ítélet nagyszerű hír a spanyolországi rasszizmus elleni küzdelem szempontjából, és egyértelmű üzenetet küld azoknak, akik rasszista megnyilvánulások miatt mennek a stadionokba. A Real Madrid közleményében hangsúlyozta, hogy továbbra is azon dolgoznak, hogy megvédjék a klub értékeit és felszámolják a rasszista viselkedést a labdarúgásban.