Szoboszlai Dominik: Az Eb-történelem legfiatalabb kapitánya lehetek

Szoboszlai Dominik, a magyar labdarúgó-válogatott játékosa, kijelentette, hogy combjával minden rendben, így ő vezeti majd a csapatot a szombati, Svájc elleni Európa-bajnoki összecsapáson.

A válogatott már hétfőn megérkezett a dél-bajorországi Weiler-Simmerbergbe, ahol az első németországi edzés előtt Szoboszlai a sajtónak válaszolt a kérdéseire. A Liverpool középpályása izgalmát fejezte ki az első Eb-mérkőzés előtt, és elmondta, hogy a csapategység erősségeire támaszkodva készülnek a tornára. Szoboszlai hangsúlyozta, hogy a csapatnak nincs veszítenivalója, és ha a jellemző hozzáállással játszanak, akkor nagyszerű dolgokat érhetnek el.

A 23 éves csapatkapitány beszélt a szombati combsérülése utáni állapotáról is, megnyugtatva mindenkit, hogy a pályára lépésben semmi nem hátráltatja. Szoboszlai elmondta, hogy a legutóbbi, kihagyott Európa-bajnokság mentálisan megviselte, de a sérülés motivációt adott a továbbiakban. Beszámolt arról is, hogy a Bundesligában eltöltött időszak után a Premier League-ben, a Liverpool csapatában játszani nagy kihívás volt, de pozitívan tekint az életre és a következő szezonra.

A szezon közepén még attól lehetett tartani, hogy kifacsarja őt a liverpooli szezon, az utolsó meccseken azonban nem kezdőként számított rá Jürgen Klopp. Szoboszlai szerint nem viselte meg mentálisan, hogy az utolsó négy meccsen kevesebbet játszott, és úgy gondolta, hogy ez előnyt jelenthet az Eb-re való koncentrálásban, így a sérülés esélye is kisebb volt.

Szoboszlai számára több szempontból is különleges lesz ez a torna, hiszen lehetősége nyílik arra, hogy az Eb-történelem legfiatalabb csapatkapitányaként vezesse a magyar válogatottat. Megköszönte Marco Rossinak a bizalmat, és kifejtette, hogy a taktikai felkészülés során folyamatosan segítik egymást a csapattársak. Szoboszlai reméli, hogy a stadionokba sok magyar szurkoló jut be, és olyan hangulatot teremtenek, mint amilyet a franciaországi Eb-n tapasztaltak. Hozzátette, hogy a sikeres Európa-bajnoksághoz nem pénz, hanem teljesítmény szükséges, és a 2016-os Eb-ről élénken él benne a kép, hogy a válogatott sikere mennyi embert tudott az utcákra kivinni.

Szoboszlai a Montenegró elleni novemberi mérkőzés után úgy köszönte meg a buzdítást a szurkolóknak, hogy ez még csak a kezdet, a nyáron valami felejthetetlen lesz. Szombaton Svájc az ellenfél, jövő szerdán Németország, vasárnap pedig Skócia. A hat csoportból két nemzet biztosan továbbjut, és a négy legjobb harmadik is folytathatja a nyolcaddöntőben.

A magyar válogatott szombaton a svájciak ellen Kölnben kezdi meg a szereplését a kontinensviadalon, majd Stuttgartban előbb június 19-én a házigazda németekkel, négy nappal később pedig a skótokkal találkozik a csoportkörben. Természetesen valamennyi magyar mérkőzést élőben, percről percre frissülő cikkben közvetítünk mi is a hvg.hu-n.