Balhé a német válogatott edzésén

Összeszólalkozott a német labdarúgó-válogatott hétfői edzésén Antonio Rüdiger és Nicklas Füllkrug, majdnem tettlegességig fajult a vita, de a stábtagok közbeléptek.

A magyarokkal azonos csoportban szereplő, házigazda német válogatott nem a legjobb hangulatban készül a pénteken kezdődő Európa-bajnokságra. A hétfői, sajtó jelenlétében tartott edzés során Antonio Rüdiger és Nicklas Füllkrug közötti nézeteltérés tört ki. A Borussia Dortmund támadója, Füllkrug, Rüdigert vádolta azzal, hogy a tizenhatoson belüli gyakorlás során többször földre rántotta őt indokolatlanul, veszélyeztetve ezzel testi épségét, ami különösen a kontinenstorna előtt nem szerencsés. Az egyik ilyen eset után Füllkrug a másodedzőhöz fordult, majd odalépett Rüdigerhez, és lökdösődni kezdtek. Ha Sandro Wagner másodedző nem avatkozik közbe, akár össze is verekedhettek volna, de az incidens után ivószünet következett.

A konfliktust a német sajtó és 4 ezer német szurkoló is szemtanúja volt a helyszínen. A Real Madriddal nemrégiben Bajnokok Ligája-győzelmet arató Rüdiger a későbbiekben gúnyosan tapsolt, míg Füllkrug dühösen távozott a helyszínről. A sajtóhírek szerint azonban a két játékosó már rendezte a viszonyát. Rüdiger és Füllkrug régóta jó viszonyt ápol egymással, még az utánpótlás korukból ismerik egymást, így a nézeteltérés különösen meglepő volt.

A német válogatott péntek este Münchenben kezdi meg szereplését a hazai rendezésű Európa-bajnokságon, ahol első ellenfelük Skócia lesz. Az Európa-bajnokságok történetének legfiatalabb edzője által dirigált csapat komoly identitásválságban szenvedett az elmúlt négy-öt évben, ami a világranglistán is megmutatkozik: a németek jelenleg a 16. helyen állnak, ami 18 éves mélypontot jelent.

Antonio Rüdiger, aki a Real Madrid játékosaként nemrégiben spanyol bajnokságot és kupát nyert, valamint Bajnokok Ligája-győzelmet is ünnepelhetett, a szaúd-arábiai al-Nasszr csapatától kapott egy rendkívül előnyös ajánlatot. A királyi gárda 31 éves német védőjének négy évre szóló, összesen 100 millió eurós fizetést ígérő szerződést kínáltak fel. Rüdiger 2011 és 2015 között a Stuttgartban, majd rövid időre a Rómában játszott, onnan a Chelsea-hez igazolt, ahol Európa-ligát és Bajnokok Ligáját is nyert, 2022-ben pedig a Real Madridhoz szerződött.

Julian Nagelsmann szövetségi kapitány együttese a hétfői incidens ellenére továbbra is a felkészülésre koncentrál, bár a sajtóban megjelent hírek szerint nem minden zökkenőmentes a német válogatott háza táján. A csapatot jellemző identitásválság kezelésére Nagelsmann több régi nagyot is visszahívott az öltözőbe, mint például Toni Kroost, aki a profi labdarúgástól a hazai rendezésű Eb-jén búcsúzó exmadridi.

A német válogatott a hazai rendezésű Európa-bajnokságon a következő program szerint szerepel:

1. forduló - június 14., München: Németország–Skócia 21.00

2. forduló - június 19., Stuttgart: Németország–Magyarország 18.00

3. forduló - június 23., Frankfurt: Svájc–Németország 21.00

A 26 fős német Eb-keret a következő játékosokból áll:

  • kapusok: Oliver Baumann, Manuel Neuer, Marc-André ter Stegen;
  • védők: Waldemar Anton, Benjamin Heinrichs, Joshua Kimmich, Robin Koch, Maximilian Mittelstädt, David Raum, Antonio Rüdiger, Nico Schlotterbeck, Jonathan Tah;
  • középpályások: Robert Andrich, Chris Führich, Pascal Gross, Ilkay Gündogan, Toni Kroos, Jamal Musiala, Aleksandar Pavlovic, Leroy Sané, Florian Wirtz;
  • támadók: Maximilian Beier, Niclas Füllkrug, Kai Havertz, Thomas Müller, Deniz Undav.

A német válogatott a torna másnapjától kőkemény munka vár a szakmai stábra – a kispad környékén és a Német Labdarúgó-szövetség székházában is.