A hátsó udvaroktól a világ legnagyobb színpadjáig: szaltóval a történelembe

A kerékpáros motokrossz történelme az 1970-es évekre nyúlik vissza, a helyszín pedig Dél-Kalifornia. Kezdetben a BMX-versenyzés a fiatalok körében vált népszerűvé, akik földes pályákon tekerve és ugrásokat végrehajtva a motokrosszot utánozták, szerényebb lehetőségeikhez mérten kerékpárral. A sportág vagy inkább szakág rövid átmenettel aztán nemzetközi szinten is ismertté vált, az olimpiai megjelenésének köszönhetően pedig Pekinget követően szintet lépett. A párizsi ötkarikás játékok már az ötödik lesz a sorban az olimpiai szereplést illetően, a részvételben bízok számára a kvalifikáció még jelenleg is zajlik, a végső állomás június 20. és 23. között a budapesti Ludovika Campus lesz.

A BMX-versenyzés virágzásával a motorozás új formája kezdett kialakulni. A versenyzők városi terepen, például járdaszegélyeken és falakon, valamint üres úszómedencékben kezdtek trükköket végrehajtani, így született meg a BMX freestyle. Az 1980-as évek elejére kialakította saját, a versenyzéstől eltérő identitását. Olyan képviselői, mint Bob Haro, akit gyakran a „freestyle BMX keresztapjaként” emlegetnek, és cége, a Haro Bikes, kulcsszerepet játszottak a sportág népszerűsítésében. Az American Freestyle Association (AFA) 1981-es megalapítása formalizálta a sportágat, versenyeket szervezett és megteremtette a BMX freestyle további fejlődésének feltételeit. Az 1980-as években születtek meg az olyan ikonikus trükkök, mint a „flatland” manőverek, amelyekkel a versenyzők sík felületen, és a „vert” trükkök, amelyeket rámpákon hajtottak végre.

Az 1990-es évek nagyobb ismertséget és professzionalizmust hozott, az ESPN által 1995-ben elindított X Games pedig jelentős platformot biztosított a sportágnak. A versenyek, különösen a vert és a park diszciplínák a rajongók kedvenceivé váltak, és a versenyzők atletikusságát és kreativitását mutatták be a széles közönségnek világszerte. Az olyan versenyzők, mint a magasröptű vert trükkjeiről ismert Mat Hoffman, valamint a technikai képességei miatt „csodafiúnak” nevezett Dave Mirra, közismert nevekké váltak.

A BMX 2008-ban a pekingi olimpián debütált, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ugyanis felismerte a sportág növekvő globális vonzerejét, továbbá a fiatalok elhivatottságát. A NOB 2017-ben jelentette be, hogy a 2020-as tokiói olimpiai játékokon (amely a COVID-19 járvány miatt végül 2021-ben került megrendezésre) újabb versenyszámmal, a parkkal bővül a BMX freestyle. Ez a döntés egy még szélesebb körű kezdeményezés része volt, amelynek célja, hogy az olimpia fiatalosabbá, egyben városiasabbá váljon.

A történelmi pillanat, brit és ausztrál aranyéremmel

A BMX freestyle debütálása a tokiói olimpián történelmi pillanat volt a sportág számára. A versenyen férfi és női számokat is rendeztek, amelyeket a trükkök nehézsége, eredetisége és kivitelezése alapján ítéltek meg. Az aranyérmet a brit Charlotte Worthington és az ausztrál Logan Martin nyerte a női, illetve a férfi versenyszámban. Az olimpiai szereplés jelentősen növelte a sportág ismertségét, és a sportolók újabb és újabb generációját inspirálta, hogy ezen az úton induljon el.

Az utcai sportok – a BMX freestyle park mellett ezek közé tartozik még a gördeszka, a bréktánc és a sportmászás – olimpiai kvalifikációjának második, végső állomását Budapesten rendezik június 20–23. között. A négy sportágban mintegy 450 versenyző indul majd összesen, köztük négyen magyar színekben, és több mint 150-en biztosíthatják még helyüket a párizsi olimpiára. A sportolók májusban, Sanghajban rendezett első, valamint Budapesten, a második, végső állomáson maximum 50-50 pontot szerezhetnek BMX freestyle-ban, sportmászásban és bréktáncban. A gördeszka pontozása eltér majd ettől, a pontok egyharmadát korábbi versenyeken osztották ki, míg a maradék kétharmadot Sanghajban és Budapesten gyűjthetik be a sportolók. A Ludovika Campuson tartott második fordulón a fesztiváljelleget koncertek és egyéb aktivitások jelentik, egyebek között minden utcai sportágat kipróbálhatnak a bátor és vállalkozó kedvű érdeklődők, a szükséges felszerelésről a rendezők gondoskodnak.