A foci Európa-bajnokság értékbecslése

A 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság közeledtével a részt vevő válogatottak keretértékei között jelentős különbségek figyelhetők meg, a magyar válogatott keretértéke jelentősen elmarad a legértékesebb csapatoktól, de Szoboszlai Dominik kiemelkedik a magyar keretből.

A torna pénteki nyitómeccsén Németország és Skócia csap össze, míg a magyar válogatott szombaton Svájc ellen lép pályára. Európa legnagyobb sztárjai és a kontinens legértékesebb válogatottjai is megmérettetnek, Anglia, Franciaország és Portugália keretértéke meghaladja az 1 milliárd eurót. Anglia kerete a legértékesebb, összesen 1,52 milliárd eurót ér, míg Franciaország 1,23 milliárd euróval a második, Portugália pedig 1,05 milliárd euróval a harmadik helyen áll.

Az angol válogatottban öt olyan játékos is van, akiknek értéke meghaladja a 100 millió eurót, köztük Jude Bellingham és Phil Foden. Franciaország keretében Kylian Mbappé kiemelkedik 180 millió eurós értékével, míg Portugáliának nincs 100 millió feletti játékosa, de több magas értékű labdarúgója van, mint például Rafael Leao vagy Rúben Dias.

A magyar válogatott keretértéke 165,45 millió euró, amely a 24 csapat közül a 19. helyre teszi őket. Szoboszlai Dominik értéke kiemelkedik, 75 millió euróval szinte a magyar keret felét adja. A magyar válogatottnak további három játékosa éri el a 10 millió eurót vagy többet, köztük Kerkez Milos és Sallai Roland.

A torna legdrágább kezdőcsapatát tekintve az angol válogatottból négy játékos került be, klubszinten pedig a Manchester City dominál. Szoboszlai a teljes mezőnyt tekintve a 21. helyen áll.

A KNK PR&Média összeállítása szerint az Eb-ről összesen 573 millió euró értékű játékos marad távol, többek között Ian Maatsen, Joshua Zirkzee és Gavi sérülés miatt. A kimaradók között szerepel Thibaut Courtois és David Alaba is, akik sérülésük miatt nem vehetnek részt a tornán. Frenkie de Jong állapota és Harry Maguire, valamint Jack Grealish kihagyása is meglepetést okozott.