Marozsán Fábián és Fucsovics Márton a párizsi olimpián

Marozsán Fábián és Fucsovics Márton teniszezők gyakorlatilag biztosították helyüket a párizsi olimpiai játékok tenisztornájának egyéni versenyében, és jó eséllyel párosban is indulhatnak.

A Magyar Tenisz Szövetség tájékoztatása alapján a kvótákról döntő hétfői világranglistán Marozsán a 42., Fucsovics pedig az 55. helyen áll, ami alanyi jogon garantálja számukra a részvételt. A nemzetközi szövetség (ITF) szerdáig értesíti az érintett nemzeteket az egyéni indulásról, a részvételt pedig június 19-ig kell visszaigazolniuk, és hivatalosan is nevezniük kell a páros versenyszámra.

Az ITF a végső névsort, amely a 172 sportolót (86 férfi és 86 nő) tartalmazza, július 4-én, Wimbledonban hozza nyilvánosságra. A sorsolást július 25-én tartják, az olimpiai teniszversenyek pedig július 27-től augusztus 4-ig zajlanak majd a Roland Garros salakpályáin. Az egyéni versenyekben 64-es, a párosban 32-es, míg a vegyes párosban 16-os táblával rendezik meg a versenyeket. A vegyes párosba július 24-én nevezhetnek azok a sportolók, akik már kvalifikáltak a többi négy versenyszám valamelyikében.

A vasárnap befejeződött Roland Garros tornán Marozsán a második fordulóig jutott, ezzel egy helyet javított korábbi pozícióján, míg Fucsovics a nyitókörben történt kiesése után egy helyet rontott a ranglistán. A párizsi elődöntőben alulmaradt olasz Jannik Sinner átvette a világelsőséget Novak Djokovictól, aki megszakításokkal 428 hétig állt az élen. A napokban térdműtéten átesett szerb klasszis már csak harmadik, a második helyen a Garroson harmadik Grand Slam-trófeáját begyűjtő spanyol Carlos Alcaraz áll.

A nőknél a legjobb magyar, Bondár Anna négy helyet javítva a 108., a vasárnap Bariban döntős Udvardy Panna a 133., míg a ‘s-Hertogenbosch-ban főtáblára jutott Gálfi Dalma a 138. helyen áll. Az immár négyszeres Garros-győztes lengyel Iga Swiatek utcahosszal, 3707 pontos előnnyel vezeti a WTA-rangsort.

Magyar siker a sportlövészetben is

Mészáros Eszter sportlövő is kvalifikálta magát a párizsi olimpiára légpuskában, miután a Nemzetközi Sportlövő Szövetség (ISSF) közlése alapján a világranglistáról kvótát szerzett. Mészáros a franciák által kiharcolt olimpiai kvóta visszaszállása révén került be a párizsi mezőnybe, ahol a lengyel Aneta Stankiewicz mellett ő is helyet kapott. A magyar sportlövők így összesen öt kvótát szereztek a párizsi játékokra, és Mészáros Eszter részvétele azt is jelenti, hogy a légpuska vegyes csapat versenyszámában is lesz magyar egység.