Európa-bajnokság előzetes: Magyarország a top 10-ben

Néhány nap múlva kezdetét veszi a 2024-es Európa-bajnokság, a magyar válogatott pedig a top 10-ben várja a németországi torna rajtját. A magyar csapat az elmúlt évek kiemelkedő teljesítménye alapján került be a legjobb tíz közé, míg az aranyéremért egy angol–francia versenyfutást jósolnak a szakértők.

A 24 résztvevő válogatottat rangsorolva a magyar együttes a kiemelkedő teljesítménye miatt a top 10-ig repült, míg az aranyéremért várhatóan az angol és a francia csapatok között dől el a verseny. A házigazda német válogatott is jó szereplést várhat, míg a címvédő olaszoknak kevésbé eredményes tornát jósolnak.

A mezőny leggyengébb csapatai között találjuk Grúziát, amelynek keretének értéke 161,15 millió euró, de a Napoli klasszisa, Hvicsa Kvarachelia kiemelkedik a csapatból 80 millió eurós értékével. Románia keretértéke a legalacsonyabb, 92,13 millió euró, de a válogatott mégis képes volt Svájc előtt végezni a selejtezőcsoportban.

Szlovénia válogatottjának legnagyobb sztárja Jan Oblak, aki az Atlético Madrid kapuját erősíti, míg Albánia esetében Armando Broja, a Chelsea csatára emelkedik ki a keretből. Szlovákia hatcsapatos selejtezőcsoportjából a második helyen kvalifikált, Skócia pedig a selejtezők során remekelt, de az angolok elleni felkészülési meccs után visszaesett a teljesítménye.

Ukrajna válogatottja a keretek összértékét tekintve az Eb 10. legjobb csapata lenne, de a rangsorban csak a 18. helyre került. Artem Dovbik, a Girona támadója a La Ligában 24 góllal elhódította a mesterlövészeknek járó Pichichi-trófeát.

Csehország és Szerbia válogatottja holtversenyben a 16. helyen végzett, míg Ausztria a 15. helyre került, de a csoport utolsó helyére várják őket. Törökország a legutóbbi kontinensviadalon leszerepelt, de a mostani tornán van mit bizonyítania.

Lengyelország válogatottja a 13. helyig repült a listánkon, Robert Lewandowski pedig 35 évesen is kiemelkedő teljesítményt nyújt. Svájc a második csoportellenfél, de a selejtezők során csak négy győzelmet tudott elérni.

A magyar válogatottat a keret összértékét tekintve a 19. helyre sorolták, de a teljesítmény alapján a 10. helyre értékelték fel. A csapat a 14 meccses veretlenségi szériát nem a szél fújta össze, és a Nemzetek Ligájában, valamint az Európa-bajnokságokon is felvette a versenyt a legnagyobbakkal.

Horvátország válogatottja a világbajnokságokon jobban szerepel, mint az Eb-ken, de a kilencedik helyen várja a tornát. Belgium az Aranygeneráció utolsó esélyét keresi, míg Hollandia a 7. helyen áll a rangsorban.

Olaszország a címvédő, de a hatodik helyre került, míg Portugália a keret értékében az első milliárd eurót meghaladó csapatként az ötödik helyen áll. Spanyolország a Nemzetek Ligáját megnyerve és a selejtezők során remekelve a negyedik helyre került.

A házigazda Németország a tavalyi gyenge teljesítmény után összekapta magát, és a csoportkörben jó formában várja a tornát. Franciaország a legutóbbi két világbajnokságon döntős volt, és a második helyen áll a rangsorban. Anglia a legutóbbi kiírásban döntős volt, és a rangsorban az első helyen végzett.

Az Európa-bajnokság csoportjainak sorrendje a helyezések alapján a következő: D csoport a legnehezebb Franciaországgal és Hollandiával, míg az F csoportban Portugália a legmagasabban rangsorolt csapat. Magyarország a házigazda Németország, Svájc és Skócia társaságában a 44 pontot összegyűjtő A csoportban szerepel.

Böngéssze az Index Európa-bajnoki mellékletét, ahol a cikkek mellett megtalálja a menetrendet, a csoportok állását, a játékoskereteket, a csapatleírásokat és a helyszíneket is! Tartsanak velünk egy hónapon át, hiszen helyszíni tudósítóink rendszeresen exkluzív tartalmakkal jelentkeznek Németországból! Meccsösszefoglalók, riportok, interjúk, podcastok, videók, érdekességek – minden egy helyen, minden az Indexen!