Horvát siker Portugáliában és Lukaku rekordja

A horvát labdarúgó-válogatott 2–1-re győzött Portugália vendégeként, míg Romelu Lukaku a belga nemzeti csapatban szerzett góljaival megelőzte Puskás Ferencet a világranglistán.

A világbajnoki bronzérmes horvát válogatott győzelmével kezdte a felkészülést a pénteken kezdődő németországi Európa-bajnokságra. A horvátok mellett a spanyolok, a dánok, a belgák és a szerbek is győzelemmel hangoltak a kontinenstornára. A magyarok első Eb-ellenfele, a svájci válogatott döntetlent ért el Ausztriával szemben.

Lisszabonban a horvátokat Luka Modric vezette sikerre, aki büntetőből szerzett gólt, éppen 16 évvel azután, hogy első Európa-bajnoki meccsén is ilyen módon volt eredményes. A portugálok Diogo Jota révén egyenlítettek, de Ante Budimir találatával a horvátok ismét előnybe kerültek és megtartották ezt a mérkőzés végéig.

A svájciak hazai pályán játszottak döntetlent Ausztriával, Silvan Widmer góljával egyenlítve a korai hátrány után. A következő hét szombaton Kölnben kerül sor a magyar–svájci csoportmeccsre.

A belga válogatott Luxemburg elleni győzelmével továbbra is veretlen maradt Domenico Tedesco irányítása alatt. Romelu Lukaku két gólt szerezve 85-ös mérlegével megelőzte Puskás Ferencet, és így holtversenyben a hatodik helyre lépett fel a világranglistán, ahol csak Cristiano Ronaldo áll előtte az európai játékosok közül.

A spanyol válogatott már a második percben hátrányba került az északírekkel szemben, de a szünetre már 4–1-re vezettek. Pedri két góllal, míg a 16 éves Lamine Yamal két gólpasszal járult hozzá a sikerhez. A héten a spanyolok már egyszer öt gólt szereztek, amikor Andorrát győzték le.

A dánok továbbra is veretlenek maradtak a norvégokkal szemben, míg a szerbek háromgólos győzelmet arattak Svédországban. A szlovén válogatott döntetlent ért el a bolgárokkal szemben, így hatos veretlenségi sorozattal vág neki a kontinensviadalnak.

A tengerentúlon is zajlottak felkészülési mérkőzések, ahol Kolumbia fölényes győzelmet aratott az Egyesült Államok ellen, és a brazil válogatott a mexikóiak felett diadalmaskodott.

A felkészülési mérkőzések eredményei:

  • Portugália–Horvátország 1–2 (0–1)
  • Svájc–Ausztria 1–1 (1–1)
  • Spanyolország–Észak-Írország 5–1 (4–1)
  • Dánia–Norvégia 3–1 (2–0)
  • Belgium–Luxemburg 3–0 (1–0)
  • Svédország–Szerbia 0–3 (0–1)
  • Szlovénia–Bulgária 1–1 (1–1)
  • Egyesült Államok–Kolumbia 1–5 (0–2)
  • Mexikó–Brazília 2–3 (0–1).