Halász Bence ezüstérmes a római atlétikai Európa-bajnokságon

Halász Bence ezüstérmet szerzett a római atlétikai Európa-bajnokság vasárnap esti versenynapján, ahol esőben került megrendezésre a kalapácsvetés döntője.

A szombathelyi kétszeres világbajnoki bronzérmes atléta a negyedik sorozatban 80,49 méteres dobásával ugrott az élre, és egészen az utolsó kísérletekig meg is őrizte vezető pozícióját. Azonban a címvédő és olimpiai bajnok lengyel Wojciech Nowicki a hatodik körben 80,95 méterrel megelőzte, így Halász Bence a két évvel ezelőttihez hasonlóan ismét második helyen zárt.

Halász Bence ezzel a magyar csapat első érmét szerezte meg a római Európa-bajnokságon. A magyar csúcstartó Takács Boglárka három századdal maradt le a nyolcas döntőről 100 méteren, 11,16-os idejével a kilencedik helyen végzett. Takács az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy bosszantja a döntőről való lemaradás, de még inkább az, hogy nem tudott olyan időt futni, amilyen formában van.

Molnár Attila 400 méteren a nyolcadik helyen biztosította a helyét a fináléban.

Halász Bence a szezon elején nem érte el a megszokott jó eredményeket, de a május végi, budapesti nemzetközi viadalon már 77,77 méterig jutott, majd az Eb-n, a szombati selejtezőben egy könnyed dobással, 77,84 méteres eredménnyel biztosította helyét a fináléban. A döntőben azonban rosszul kezdett, első kísérlete mindössze 72,74 méteresre sikerült, és a hetedik helyen állt. A harmadik kísérletére azonban összekapta magát és 78,55 méterre javított, majd a negyedik körben egy parádés dobással átvette a vezetést.

A verseny végig kiélezett volt, és Halász Bence az utolsó sorozatban nem tudott javítani, így Nowicki 80,95 méteres dobásával az élre került és megnyerte a versenyt. Annak ellenére, hogy az utolsó pillanatokban veszítette el az aranyérmet, Halász láthatóan nagyon elégedett és boldog volt, széles mosollyal az arcán ünnepelte ezüstjét.

„A bemelegítésnél a második dobásom a 80-as vonalat csípte, így tudtam, hogy menni fog ez. Aztán az első dobásnál egy kisebb technikai hibát követtem el, a kalapács végighúzta a hálót, ami szerintem vagy öt métert levett belőle, így lett 72 méter” – elevenítette fel a váratlanul nehéz kezdését az MTI-nek versenye után Halász Bence, hangsúlyozva, hogy nem izgult a rossz kísérlet miatt, a harmadik sorozat előtt viszont nagyon, mivel a versenyzők kijelzőjéről levették a másodikra elért eredményét, így annak tudatában készült a harmadik dobásra, hogy kieső helyen van.

Leírhatatlan az az érzés, amikor tudod, hogy itt most vagy véged, vagy megcsinálsz technikailag egy jó dobást, amivel továbbjutsz. Az viszont hatalmas erőt ad, nemcsak most, vagy a pályafutásod során, hanem életed végéig, hogy ezt meg tudtad csinálni.

Halász Bence arról is beszélt, hogy a 80,49 méteres negyedik dobásának nagyon örül, mert ezzel túlteljesítette az Eb-re kitűzött célját.

„Az Európa-bajnokság előtt azt szerettük volna, ha a kalapács valahol 79 és 80 méter között esik le. Ezt most gyakorlatilag túlteljesítettem” – jegyezte meg a 26 éves klasszis, aki az utolsó sorozatban számított rá, hogy a lengyel riválisa túldobhatja és egyáltalán nem bánkódik emiatt.

A két évvel ezelőtti Európa-bajnokságon Halász ugyancsak Nowicki mögött lett második.