Benzingőz és brutális nosztalgia: ilyen volt Európa legjobb salakmotorosainak debreceni összecsapása

Először rendeztek salakmotoros Európa-bajnoki finálét Magyarországon, a sporttörténelmi futamok pedig a debreceni közönség nagy kedvencének diadalát hozták. Mintegy 3500 ember volt kiváncsi arra, ahogyan Európa élmenői, köztük hét volt és jelenlegi Grand Prix-versenyző felforgatják a salakot és összemérik tudásukat a Perényi Pál Salakmotor Stadionban. Köztük a sportág hazai legendájával, Magosi Norberttel.

A Perényi Pál Salakmotor Stadionban a négy állomásból álló Európa-bajnoki sorozat tizenegy éves történetében először Eb-döntős futamokat rendeztek, nem csak selejtezőket. A szervezők gondoltak a Nagyerdőbe készülőkre is, különjáratos buszokat biztosítva mindazoknak, akik az előfutamokat megnézik a helyszínen, majd sietnek is át a magyar–izraeli Eb-főpróbára.

A debreceni párját kétezer forintért, a mindenféle földi jóval megpakolt kürtőskalácsokat ugyancsak kétezerért mérték a majálishangulatot idéző büfésoron. Az első futam rajtja előtt bő egy órával már jó fél ház volt a jelen formájában mintegy 5000 néző befogadására alkalmas stadionban.

A tizenhat fős mezőnyben Európa legszűkebb elitjéhez tartozó versenyzők közt szabadkártyásként mérette meg magát, a 49 esztendejével a mezőnyben korelnöknek számító Magosi Norbert. Az Európa-bajnokság négy állomásán azonos a lebonyolítás: minden versenyző megy mindenki ellen az öt selejtezős futamban, ezt követően összegzik a megszerzett pontokat, a két legjobb egyenes ágon a döntőbe kerül, míg a harmadiktól a hatodik helyig reményfutamba sorolják a résztvevőket.

A rutinos salakmotor-versenyre járók egyébként rögvest grafitceruzával és műsorfüzettel felvértezve ültek le a helyükre. A 10. futam hozta az egyik legemlékezetesebb pillanatot a csatában: Michelsen fél kör alatt jött fel a futam utolsó helyéről az elsőre, ezzel óriási ovációt kiváltva a lelátón.

A salakmotorozás egyébként az egyik leginkább környezetkímélő motorsport, ahogyan azt a szervezők hangoztatják, kenőanyagként is csupa-csupa természetes, növényi alapú szert használnak. A húsz verseny után Lebedevs és Dudek jutott egyenes ágon a döntőbe, a reményfutamban pedig Maciej Janowski, a hétvégére sérülések miatt tartalékból előlépő Jacob Thorssell, Kacper Woryna és Michelsen kvartettje volt érdekelt.

A döntőben a magyar szurkolók csaknem egyöntetűen beálltak Lebedevs mellé, aki magabiztos győzelemmel hálálta meg. Lebedevs összesítésben magabiztosan nyert a fordulóban: a maximális 18-ból 17 egység került a neve mellé. Magosi végül pont nélkül a 16. helyen zárt a mezőnyben.

Vasárnap késő délután azonban nem csak a stadionban, hanem Debrecen belvárosában is izgalmas események zajlottak. Három férfi verekedett össze a Piac utcán, és a dulakodás során egy lövés is dördült. A rendőrség perceken belül a helyszínre ért, jelenleg is zajlik a helyszíni szemle. Egy testvérpár korábbi nézeteltérését akarta rendezni haragosukkal, aki a dulakodás közben az autójához sietett, elővett egy gumilövedékes fegyvert és leadott egy lövést. A debreceni rendőrök percek alatt a helyszínre értek, megbilincselték a lövöldözőt és a testvérpár egyik tagját, míg a másikhoz mentőt hívtak. A Debreceni Rendőrkapitányság vizsgálja az eset pontos körülményeit.