Szédületesen nagy meccsen verte Zverevet, Alcaraz nyerte a Roland Garrost

Carlos Alcaraz pályafutása során három különböző borításon is Grand Slam-tornát nyert, miután a 2022-es US Open-sikere és a tavalyi wimbledoni győzelme után ezúttal salakon, a Roland Garroson diadalmaskodott. A 21 éves spanyol szetthátrányból fordítva, öt játszmában verte Alexander Zverevet.

A mérkőzés brékpartival indult, Alcaraz és Zverev is elvették egymás adogatását, majd a játszma későbbi részében a spanyol újra brékelőnybe került és végül megnyerte a szettet. A második játszmában Alcaraz hárított három bréklabdát, de Zverev kihasználta a spanyol játékának dadogását és 6-2-vel egyenlített. A harmadik szettben Alcaraz 5-2-re ellépett, de Zverev fordított és 6-5-re már vezetett, végül meg is nyerte a szettet.

A negyedik szettben Alcaraz magabiztosan adogatott és remekelt fogadóként is, 6-1-gyel húzta be a játszmát, annak ellenére, hogy közben ápolni kellett és látszott, hogy a bal combja be van kötve. Az ötödik szettben Zverev elveszítette a saját adogatását, majd egy mérkőzésvezetői döntés után Alcaraz hozta a saját szerváját. Két maratoni játék után a spanyol megőrizte brékelőnyét és semmire elvette Zverev adogatását, majd az utolsó gémet mesterien menedzselve megnyerte a döntőt.

Ez volt az első alkalom 2005 óta, hogy a Rafael Nadal, Novak Djokovic, Roger Federer hármas közül egyikőjük sem jutott fináléba a Roland Garroson. Alcaraz a történelem legfiatalabbja lett, aki mindhárom borításon GS-tornát nyert. Zverev hosszú utat járt be a döntőig, és az elődöntő után elmondta, hogy egy Grand Slam megnyeréséhez át kell menni nehézségeken és lesznek az utadon hullámvölgyek is.

A német játékos korábban többször is közel állt a nagy áttöréshez, de eddig valami mindig hiányzott. A Roland Garros azonban a legközelebb állt hozzá a Grand Slamek közül, és Madridban, valamint Rómában korábban már kétszer is győzött. Zverev az elmúlt években több nehézséggel is szembenézett, többek között egy bírósági ügy is beárnyékolta karrierjét, de a bíróság végül ártatlannak mondta ki.

Alcaraz 2022-ben indult először úgy a Roland Garroson, hogy esélyesnek számított, és bár az elmúlt években sérülések nehezítették a versenyzését, idén sikerült megnyernie a tornát. A döntőben Zverev kezdett adogatni, de Alcaraz gyorsan brékelőnybe került. A spanyol először brékelt 2-2 után, majd a játszma végén ismét elvette Zverev szerváját.

A Roland Garros 2024 férfi egyéni döntőjének végeredménye: Carlos Alcaraz – Alexander Zverev 6:3, 2:6, 5:7, 6:1, 6:2. Alcaraz pályafutása során először nyerte meg a francia nyílt teniszbajnokságot, és a sportág legfiatalabb teniszezőjévé vált, aki mindhárom borításon Grand Slam-tornát nyert. Zverev másodszor járt GS-torna döntőjében, de még mindig várnia kell az első nagy trófeájára.

A világelső és címvédő, huszonnégyszeres Grand Slam-tornagyőztes Novak Djoković térdsérülése miatt kénytelen volt visszalépni. A salakpályás Grand Slam-tornát húsz év után először nyerte olyan játékos, aki nem a nyolcvanas években született - ez azt jelenti, hogy a US Open, Wimbledon és az Australian Open után a negyedik Grand Slamet is elhódítják Federer, Nadal és Djokovic generációjától. A 14. tornagyőzelmét begyűjtő Alcaraz pályafutása harmadik Grand Slam-trófeája, a Muskétások Kupája mellé 2,4 millió eurót (948 millió forint) kap. (MTI)