A svájci válogatott kihívásai az Európa-bajnokságon

A 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság közeledtével a magyar szurkolók reménykedve tekintenek a magyar válogatott esélyeire, amely egy kiegyensúlyozott csoportban szerepel majd. A svájci csapat azonban nem lesz könnyű ellenfél, hiszen korábbi sikereik és a Nemzetek Ligájában nyújtott teljesítményük alapján komoly kihívást jelenthetnek a magyarok számára.

A svájci válogatott az előző Európa-bajnokságon magasra tette a mércét, a nyolcaddöntőben a franciákat búcsúztatták, majd a negyeddöntőben csak büntetőkkel maradtak alul a spanyolokkal szemben. A katari világbajnokságon a csoportkört követően nagy vereséget szenvedtek Portugáliától, de a Nemzetek Ligájában sikerült meglepetéseket okozniuk, így az A ligában maradtak.

A 2024-es Eb-kvalifikáció során a svájciak csoportmásodikként jutottak ki, Románia mögött, de elkerülték a pótselejtezőt. A selejtezők során az utolsó négy mérkőzésüket nem tudták megnyerni.

Murat Yakin szövetségi kapitány irányítása alatt az öltözőben feszültség alakult ki, és a menesztéséről szóló pletykák is felröppentek. Urs Fischer és Lucien Favre neve is felmerült a lehetséges utódok között. Végül Yakin egy bizalmi szavazáson maradhatott a posztján, a svájci szövetség elnöke, Dominique Blanc és Pierluigi Tami támogatását élvezve.

A svájci csapat erősségei közé tartozik a fegyelmezett védekezés és a masszív középpályás játék, de klasszis csatár hiányában a gólgyártásban a szélsőknek és támadó középpályásoknak is részt kell vállalniuk. A pontrúgások kiemelt jelentőséggel bírnak a svájciak számára.

A svájci keret értéke a transfermarkt.com adatai szerint 223 millió euró, a 49 éves Yakin 32 meccsen 14 győzelemmel, 10 döntetlennel és 8 vereséggel rendelkezik. A kapitány kedvenc felállása a 4–2–3–1, de több variációt is kipróbált már.

A kulcsjátékosok között szerepel Yann Sommer, Fabian Schär, Manuel Akanji, Granit Xhaka, akik mind fontos szerepet töltenek be a csapatban. Xhaka a Bayer Leverkusenben kiemelkedő teljesítményt nyújtott, míg Xherdan Shaqiri tapasztalatával segítheti a csapatot. Noah Okafor és Zeki Amdouni a támadószekcióban, míg Remo Freuler a középpályán várhatóan fontos szerepet kap.

A svájci válogatott hatodik alkalommal vesz részt az Európa-bajnokságon, és eddig kétszer jutottak tovább a csoportból.

A magyar válogatott első mérkőzését Svájc ellen június 15-én Kölnben játssza, majd a német és a skót csapat következik.

Az Európa-bajnokság A csoportjának további mérkőzései között szerepel a Németország–Skócia, Skócia–Svájc, valamint a Svájc–Németország találkozók is.

Az Index Európa-bajnoki melléklete minden információt tartalmaz a menetrendről, csoportok állásáról, játékoskeretekről, csapatleírásokról és helyszínekről, valamint exkluzív tartalmakkal jelentkeznek a helyszíni tudósítók.