Swiatek elképesztő fölénnyel nyerte meg a Garrost

Elmaradt a szenzáció, húsz percig tudott ellenállni az újonc a bajnoknak. A Roland Garros női egyes döntőjében a címvédő Iga Swiatek az első szettet brékhátrányból fordította meg, de utána nem adott esélyt Jasmine Paolininek, sorozatban tíz gémet nyert. A lengyel világelső zsinórban harmadszor, összességében ötödször nyerte meg a francia nyílt teniszbajnokságot és természetesen a legnagyobb esélyese az olimpiai aranynak, mert júliusban azt is a Roland Garroson rendezik.

Nem sok izgalmat ígért a szombati női egyes döntő a Roland Garroson. Iga Swiatek, aki 107 hete vezeti a világranglistát, 20 mérkőzés óta veretlen a salakos Grand Slamen, és az áprilisi stuttgarti veresége után 18 meccset nyert meg sorozatban. Madrid és Róma után ő lehetett az első Serena Williams óta, aki megnyeri a három legnagyobb salakos tornát egy szezonban.

Párizsban Swiatek öt ellenfelét könnyedén győzte le, köztük Anasztaszija Potapovát, akit mindössze 40 perc alatt vert meg 6:0, 6:0 arányban. Oszaka Naomi elleni meccse volt az egyetlen, ahol komolyabban meg kellett küzdenie a győzelemért.

Swiatek, bár nem egy vibráló karakter, még mindig csak 23 éves és a következő években is az élen maradhat. Coco Gauff hétfőtől a ranglista második helyére lép, de még nem érte el a lengyel szintjét.

Jasmine Paolini tavaly még a selejtezőből esett ki a Roland Garroson, és egészen 2024-ig soha nem nyert egy meccsnél többet a francia nyílt teniszbajnokságon. Az idei évben azonban az Australian Openen a legjobb 16 közé jutott, és Dubaiban megnyerte a WTA 1000-es versenyt. Párizsban a sorsolás ismét kedvezett neki, de a 4. kiemelt Jelena Ribakinát legyőzve jutott el a döntőig.

A 28 éves Paolini GS-döntője inspiráció lehet sok játékosnak, köztük a magyaroknak is, akik korábban már legyőzték őt különböző versenyeken.

Az olasz tenisz erejét mutatja, hogy a női döntő mellett a férfi és a női páros fináléban is van itáliai résztvevő. Paolini a 37 éves Sara Erranival jutott el a páros döntőbe.

A női egyes finálé szombat délután kezdődött, és a Philippe Chatrier arénában egy zenés-táncos produkció vezette fel a mérkőzést. Közel telt ház előtt kezdődött a Swiatek és Paolini közötti küzdelem, ahol a lengyel címvédő az első szettben brékhátrányból fordított, majd 6:2, 6:1-re győzött. Swiatek ezzel sorozatban harmadszor, összességében már ötödször nyerte meg a Suzanne Lenglen serleget, míg Paolini hétfőtől a top 10-es teniszezők között találja magát és még a párosban is harcba szállhat a csúcsért.

Roland Garros 2024, női döntő

  • Iga Świątek – Jasmine Paolini 6:2, 6:1

(Borítókép: Getty Images)