A magyar labdarúgó-válogatott Európa-bajnoki felkészülése

Dublinban véget ért a magyar labdarúgó-válogatott 14 mérkőzés óta tartó veretlenségi sorozata, miután Marco Rossi csapata kikapott. Ennek ellenére vannak pozitív előjelek, amelyek alapján bizakodhatunk az Európa-bajnokság csoportkörében való továbbjutás kapcsán.

A magyar válogatott előző két Európa-bajnoki szereplésén is igaz volt, hogy egy rossz főpróba után remek előadást nyújtottak a tornán. A Sportcast legújabb epizódjában Bene Ferenc utánpótlás-szakedzővel beszélgettek többek között arról, hogy milyen tanulságokat lehet levonni a dublini vereségből és milyen várakozásokkal tekintenek az Izrael elleni mérkőzés elé.

A felkészülés során felmerült kérdések között szerepel, hogy Nagy Zsolt izomlázának jelentősége, a dublini vereség okai, valamint Gulácsi Péter kapusposztjának biztonsága. Emellett szó esett Szoboszlai Dominik és Varga Barnabás aktuális formájáról, valamint Loic Nego lehetséges új szerepköréről. Marco Rossi szövetségi kapitány megerősítette, hogy Gulácsi kezdőként fog védeni az Izrael elleni mérkőzésen, és nem kizárt, hogy több mint egy félidőt fog a kapuban tölteni.

A válogatott keretében kapusokként Dibusz Dénes, Gulácsi Péter és Szappanos Péter szerepelnek. A védők között találjuk Balogh Botondot, Botka Endrét, Dárdai Mártont, Fiola Attilát, Lang Ádámot, Willi Orbánt és Szalai Attilát. Középpályásokként Bolla Bendegúz, Kata Mihály, Kerkez Milos, Kleinheisler László, Nagy Ádám, Nagy Zsolt, Loic Nego, Schäfer András és Callum Styles neve olvasható. Támadóként Ádám Martin, Csoboth Kevin, Gazdag Dániel, Horváth Krisztofer, Sallai Roland, Szoboszlai Dominik és Varga Barnabás készülnek, míg a tartalékok között Lisztes Krisztián, Mocsi Attila, Tóth Balázs, Vancsa Zalán és Vécsei Bálint található.

Az A csoport mérkőzéseinek menetrendje szerint a magyar válogatott elsőként Svájccal mérkőzik meg Kölnben, majd Németországgal és Skóciával is megküzd a csoportkörben. A szövetségi kapitány hangsúlyozta, hogy a csoportkörben minden mérkőzésen félelem nélkül, egyenlő partnerekként állnak majd fel az ellenfelekkel, és nem engednek a tartásból a lefújásig.

A válogatott keretében sérülések is nehezítik a felkészülést. Dárdai Márton és Loic Nego kisebb fizikális problémákkal küzd, és kihagyják az Izrael elleni mérkőzést. Fiola Attila, aki vállműtét után került vissza a keretbe, készen áll arra, hogy akár már szombaton pályára lépjen, de az Európa-bajnoki csoportmeccsekre mindenképpen harcra kész lesz.

Botka Endre, aki nehéz szezont követően került be a keretbe, elmondta, hogy a nehéz pillanatokban igyekezett ezt az egészet plusz motivációként felfogni, és alig várja már a kezdést.

A szövetségi kapitány szerint a válogatott kerete soha nem volt még ennyire teljes és versenyképes, mint most, és bízik abban, hogy a szurkolók is átérzik majd, mindenki milyen fontos láncszeme ennek a csapatnak.

Az Izrael elleni mérkőzés előtt az izraeli szövetségi kapitány, Ran Ben Simon elmondta, hogy a magyar válogatottat nem szabad lenézni, és bár az ő csapatuk átalakulóban van, méltó ellenfelei szeretnének lenni a magyaroknak. Az izraeli válogatott számára talán a legkevésbé idegenbeli meccs a Magyarországon játszott találkozó, hiszen az utóbbi időben több tétmeccset is játszottak nálunk.

A szombati találkozó 18 órakor veszi kezdetét a debreceni Nagyerdei Stadionban.

LABDARÚGÁS
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
18.00
: Magyarország–Izrael

Várható kezdőcsapatok
Magyarország: Gulácsi Péter – Lang Ádám, Willi Orbán, Szalai Attila – Botka Endre, Nagy Ádám, Schäfer András, Kerkez Milos – Sallai Roland, Szoboszlai Dominik – Varga Barnabás.
Izrael: Omri Glazer – Ofri Arad, Raz Slomo, Goni Naor – Eli Dasa, Neta Lavi, Eden Samir, Denny Gropper – Dan Biton, Tai Baribo, Gadi Kinda.

A válogatott Eb-kerete

  • Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Szappanos Péter (Paksi FC)
  • Védők: Balogh Botond (Parma – Olaszország), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Dárdai Márton (Hertha BSC – Németország), Fiola Attila (Fehérvár FC) Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Willi Orbán (RB Leipzig), Szalai Attila (Freiburg – Németország)
  • Középpályások: Bolla Bendegúz (Servette – Svájc), Kata Mihály (MTK), Kerkez Milos (AFC Bournemouth – Anglia), Kleinheisler László (Hajduk Split – Horvátország), Nagy Ádám (Spezia – Olaszország), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Loic Nego (Le Havre – Franciaország), Schäfer András (Union Berlin – Németország), Callum Styles (Sunderland – Anglia)
  • Támadók: Ádám Martin (Ulszan Hyundai – Dél-Korea), Csoboth Kevin (Újpest FC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Horváth Krisztofer (Kecskeméti TE), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Szoboszlai Dominik (Liverpool – Anglia), Varga Barnabás (Ferencvárosi TC)
  • Tartalékok: Lisztes Krisztián (Ferencvárosi TC), Mocsi Attila (Rizespor – Törökország), Tóth Balázs (Fehérvár FC), Vancsa Zalán (Lommel SK – Belgium), Vécsei Bálint (Paksi FC)

Az A csoport programja az Eb-n

1. forduló

  • június 14., München: Németország–Skócia
  • június 15., Köln: Magyarország–Svájc

2. forduló

  • június 19., Köln: Skócia–Svájc
  • június 19., Stuttgart: Németország–Magyarország

3. forduló

  • június 23., Frankfurt: Svájc–Németország
  • június 23., Stuttgart: Skócia–Magyarország

Böngéssze az Index Európa-bajnoki mellékletét, ahol a cikkek mellett megtalálja a menetrendet, a csoportok állását, a játékoskereteket, a csapatleírásokat és a helyszíneket is! Tartsanak velünk egy hónapon át, hiszen helyszíni tudósítóink rendszeresen exkluzív tartalmakkal jelentkeznek Németországból!

(Borítókép: Marco Rossi 2024. március 22-én. Fotó: Szollár Zsófi / Index)