Letaszította a trónról a Reccót, Bajnokok Ligája-győztes a Ferencváros

A Ferencváros férfi vízilabdacsapata 12–11-re legyőzte a Pro Reccót pénteken a Bajnokok Ligája döntőjében, ezzel öt év után ismét a legrangosabb európai kupasorozat győztese lett.

A zöld-fehérek kiemelkedő teljesítményt nyújtva, szinte végig vezetve tudtak győzni az olasz sztárcsapat ellen, amely az utóbbi három kiírást megnyerte. A Ferencváros ezzel a bajnokság és a kupa után a Bajnokok Ligáját is be tudta húzni, így egy szezonban triplázni tudott.

A döntőben nyújtott teljesítményükkel nemcsak a trófeát szerezték meg, hanem bebizonyították, hogy képesek a legnagyobbakat is legyőzni. A mérkőzésen Vogel Soma, az FTC kapusa is kiemelkedően teljesített, hozzájárulva csapata sikeréhez. A máltai Gzirában megrendezett döntő így felejthetetlen marad a klub és a szurkolók számára egyaránt.

A magyar bajnok és kupagyőztes az első negyed 2-2-je után a másodikban kétgólos előnyt hozott össze, a harmadik játékrészben pedig három góllal is vezetett, és a zárónegyedre is kétgólos vezetéssel fordulhatott rá. A negyedik negyedben az olasz csapat összekapta magát, és négy perccel a vége előtt egyenlítettek is, ám ezt a gólt végül visszafújták Zalánki Gergő szabálytalansága miatt, aki piros lappal ki is szórták.

A Fradi így 9-8-as vezetéssel és emberelőnnyel fordulhatott rá az utolsó négy percre, a Pro Recco azonban keményen küzdött, a végén pedig labdája is volt az egyenlítéshez az olaszoknak. A meccs legeredményesebb játékosa, a négy gólt szerző Dušan Mandić viszont blokkolta a lövést, és ezzel eldöntötte a meccset.

Az FTC korábban soha nem győzte le az olasz sztárcsapatot, 2021-ben pedig pont ellenük kapott ki a döntőben. Most viszont sikerült nyernie a magyar bajnoknak, így 2019 után, története során másodszor nyerte meg a BL-t, a vezetőedző Nyéki Balázs pedig első szezonjában rögtön triplázott. A Fradi egyébként az idei bajnoki győzelmével beérte az Újpestet az örökrangsor élén.

A teljes szezonját egyetlen vereséggel fejezte be, még a BL negyeddöntős körében Vámos Márton csapatától, az Olympiakosztól kapott ki. A csapatkapitány Varga Dénes szerint a győzelemnél is izgalmasabb volt az odáig vezető kilenc-tíz hónapos út, míg Jansik Szilárd kiemelte, hogy az éhesebb kutya gyorsabban fut, utalva arra, hogy nagyobb volt a csapat akarata a győzelemre. Vogel Soma, a válogatott első számú kapusa szerint a csapat tiszta szívből játszott, és ez a siker még a világbajnoki győzelemnél is nagyobb öröm volt számára.

Zalánki Gergő, a Pro Recco kulcsembere, aki a döntőben négyperces büntetést kapott, túlzónak érezte a büntetést és a játékvezetők következetlenségét kritizálta. A meccs után a bírók azt mondták neki, hogy nem az ő döntésük volt. Zalánki szerint a Fradi jobb volt és megérdemelten nyerte meg a mérkőzést.