Csepeli önkormányzati lapra kirótt büntetés

A Csepeli Hírmondó kiadója, a Csepeli Városkép Kft. több mint 10 millió forintos büntetést kapott a Fővárosi Választási Bizottság részéről, amiért a lapban megjelent cikkekkel megsértették a választási törvényt és lejárató jelleggel írtak a Momentum csepeli polgármester-jelöltjéről, Dukán András Ferencről.

A Momentum politikusa, Dukán András Ferenc arról számolt be, hogy az önkormányzati lapot kétszer 5 millió 336 ezer forint megfizetésére kötelezték, valamint helyreigazításra is, mivel a lapban megjelent írásokban negatív színben tüntették fel polgármesterjelölti tevékenységét. Dukán felhívta a figyelmet arra, hogy a büntetést vélhetően nem a polgármester fizeti majd ki saját zsebből, hanem csepeli közpénzből, az itt élők adóforintjaiból, és felszólította Borbély Lénárdot, hogy állja ő a költségeket.

A csepeli helyi politikai viszályok hátterében álló konfliktusok már hosszabb ideje tartanak. Borbély Lénárdot, a kerület polgármesterét, Németh Szilárd tavaly kizáratta a Fideszből, majd alkalmatlansággal és a közpénzek elherdálásával vádolta meg. Ezt követően választási megállapodást ajánlott fel neki. A belharc olyan mértékűvé vált, hogy mindkét fél a másikat vádolja az ellenzékkel való összejátszással. Az ellenzéki oldalon a Demokratikus Koalíció (DK), az MSZP és a Párbeszéd is támogatja Dukán András Ferenc momentumos polgármesterjelölti kampányát.

A Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd képviselői, Dobrev Klára vezetésével, megfosztási eljárást kezdeményeztek Sulyok Tamás köztársasági elnök ellen. Dobrev Klára szerint nem lehet Magyarország köztársasági elnöke olyan ember, aki bűncselekmények sorát követte el. Az eljárás kezdeményezéséhez a képviselők ötödének aláírása szükséges, és már elkezdték ezeket összegyűjteni. Az Országgyűlés az összes képviselő kétharmadának szavazatával, titkos szavazással dönthet az eljárás elindításáról. Dobrev Klára korábban azzal vádolta meg Sulyok Tamást, hogy "a csongrádi földmaffia tagja volt", és bűncselekményeket követett el. A Sándor-palota tagadja a vádakat és jogi lépésekre készül Dobrevvel szemben.

Dukán András Ferenc a Facebookon is kifejtette álláspontját, miszerint a büntetést Borbély Lénárdnak kellene állnia, és felszólította a polgármestert, hogy állítsa le a Csepeli Hírmondót. A polgármesterjelölt azt is hozzátette, hogy a megspórolt pénzből megtervezhetnék a fővárossal közösen a gerincutat, még akkor is, ha a kormány és a két egymással is harcoló helyi fideszes, Borbély és Németh folyamatosan szabotálja azt. Dukán arra is kitért, hogy városvezetőként megszüntetné a Csepeli Hírmondót és az ebből megspórolt pénzből inkább létrehozna egy olcsóbb, független csepeli médiát, amely a csepeliek legfontosabb problémáira összpontosítana.