Durva kritikákat kapott Cate Blanchett, de nem egy szerep miatt

Cate Blanchett, az ismert ausztrál színésznő, aki nem retten vissza attól, hogy véleményt formáljon különböző társadalmi kérdésekben, Cannes-ban a menekültek védelmében szólalt fel, ám beszédét nem mindenki fogadta pozitívan.

Cate Blanchett a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon vett részt, ahol a Pletykák című filmet is bemutatták, amelynek ő a főszereplője és amit Magyarországon forgattak. Az 55 éves színésznő egy ENSZ rendezvényen emelte fel a hangját, ahol jószolgálati nagykövetként beszélt a menekültválságról és arról, hogy hogyan próbálja támogatni a számkivetettként alkotó filmeseket.

Blanchett elmondta, hogy a menekültekkel való találkozásai alapjaiban változtatták meg a világról alkotott véleményét, és ezért hálás. Kifejezte, hogy szeretne párbeszédet folytatni ezekkel az emberekkel, akik között sok a rendkívüli személyiség, a kreatív és tehetséges egyén.

Azonban a színésznő beszédében elhangzott egy mondat, ami különösen nagy vihart kavart a közösségi médiában. Blanchett magát középosztálybelinek nevezte, annak ellenére, hogy vagyona körülbelül 95 millió dollár, ami több mint 33 milliárd forint. Ez a megjegyzés sokak szerint ellentmond annak, hogy a Pew Research Center adatai alapján az amerikai középosztály éves jövedelme 2020-ban körülbelül 90 131 dollár volt.

A közösségi médiában többen is bírálták Blanchettet, egyesek gúnyosan reagáltak, mások pedig kérdőre vonták a színésznő gazdagságát és középosztálybeli önazonosítását. Voltak azonban olyanok is, akik védelmére kerekedtek, mondván, talán az ausztráliai középosztálybeli származására és neveltetésére utalt. Cate Blanchett nem reagált a bírálatokra, lehet, hogy úgy véli, a világnak inkább a mondanivalójának lényegére kellene figyelnie.