Svéd modell segíthet a demens betegek családtagjainak

Európában harmadik országként hazánkban alkalmazhatják a svéd királynő által fémjelzett Stiftelsen Silviahemmet svéd alapítvány által kifejezetten a demens betegekre kidolgozott ápolási módszert. A projekt kezdeti fázisban van, de a későbbiekben az idősotthonok dolgozóinak és az érintett rokonoknak is nagy segítséget jelenthet.

Március közepe óta hazánkban is alkalmazzák a Stiftelsen Silviahemmet által kifejlesztett ápolási módszert, miután a Sztehlo Gábor Evangélikus Szeretetszolgálat munkatársai megkapták a szervezet akkreditációját. Az alapítványt 1995-ben Szilva svéd királyné hozta létre, és a nevét ma is viseli. Svédországban a demens betegek ellátása még a világhírű svéd szociális ellátórendszerben sem megoldott, ami rávilágít a betegség komplexitására. Az Alzheimer-kór és a demencia gyógyíthatatlansága miatt a hagyományos kezelés helyett az ápolásra és a családtámogatásra helyezik a hangsúlyt.

A Stiftelsen Silviahemmet alapítvány négy orvosetikai alapelvre épített módszertant alkalmaz: tégy jót, ne okozz kárt, támogasd az önrendelkezést és az igazságosságot. Az ápolási filozófia a palliatív ellátásra összpontosít, az életminőség javítására és a szenvedés csökkentésére a betegség minden szakaszában.

Az alapítvány képzésein a gondozók négy fontos sarokkövet tanulnak meg: a tünetek kontrollját, a családtámogatást, a csapatmunkát és a kommunikációt. Andreas Melkersson, a Silviahemmet egyik vezetője szerint a személyközpontú ellátás lényege, hogy az embert kell megismerni, nem a betegséget.

A svéd modell már több országban is sikeres, és a nyelvi, kulturális, valamint vallási különbségektől függetlenül alkalmazható. A módszert jelenleg többek között Németországban, Litvániában, Brazíliában, Kínában, Indiában és Dél-Koreában is használják, és kapcsolatokat építenek ki más országokkal is, köztük Magyarországgal.

A Johannita Segítő Szolgálat évekkel ezelőtt ismerkedett meg a Stiftelsen Silviahemmet filozófiájával, de csak 2022 novemberében kezdődött el a kapcsolatfelvétel a svéd alapítvánnyal. Porcsalmy László, a szervezet elnöke személyes érintettsége miatt is elkötelezett a demenciával kapcsolatos megfelelő információ és támogatás biztosítása mellett Magyarországon.