A pécsi református egység napja és Hoppál Péter tablóügye

Pécsen a Filharmónia Magyarország rendezvényét a református egyház ünnepsége vette át, ami miatt a jegyvásárlók csak részleges tájékoztatást kaptak és csúszásokkal szembesültek. Az eseményen Balog Zoltán is beszédet mondott, míg Hoppál Péter a gimnázium tablóin való szereplésével került ismét reflektorfénybe.

A Filharmónia Magyarország Nkft. által szervezett koncertre jegyet váltók csak utólag értesültek arról, hogy a rendezvényt a Baranyai Református Egyházmegye is igénybe veszi, és a koncert előtt beszédeket tartanak. A jegyvásárlókat egy május eleji emailben tájékoztatták a változásokról.

A helyszínen derült ki, hogy a Magyar Református Egység Napját ünneplik, amelyet korábban a kegyelmi botrány miatt halasztottak el. A rendezvény házigazdája Hoppál Péter volt, aki mellett többek között Balog Zoltán és Steinbach József is felszólalt.

A nem egyházi résztvevők fél órás késéssel juthattak be a terembe, és a koncert szünetében további csúszások adódtak egy pohárköszöntő miatt. Az este Hoppál Péter szelfizésekkel és fotózkodásokkal tarkított jó hangulatban, de késéssel zárult.

A koncert szervezői nem válaszoltak érdemben a Telex kérdéseire a külön programokról és a tájékoztatás hiányáról. A Kodály Központ üzemeltetője, a Zsolnay Örökségkezelő szerint a Filharmónia éves bérleti szerződés keretében használja a nagytermet, és a szervezők döntenek az esemény tartalmáról.

A Baranyai Református Egyházmegye és a református egyház nem válaszolt a megosztó megítélésű Balog Zoltán részvételével és az egység napjával kapcsolatos kérdésekre. Az egyház csak annyit közölt, hogy a központi egységnapot 2025-ben tartják meg, de regionálisan voltak ünnepségek.

Hoppál Péter a gimnázium tablóin való szereplésével is hírbe került, hiszen a PécsMa információi szerint nem csak az érettségiző, hanem a nyolcadikosok tablóin is megjelenik.