Fásy Ádám gyereknapi receptajánlata: túrós, barackos palacsinta csokiöntettel

Május utolsó vasárnapjának különleges jelentősége van világszerte, hiszen ilyenkor ünnepeljük a gyermeknapot. Ezen a napon a szülők és nagyszülők különféle programokkal és ajándékokkal kedveskednek a gyerekeknek, és Fásy Ádám is egy édes finomság receptjével készült, hogy megörvendeztesse őket.

Hazánkban már a 20. század első évtizedében is rendeztek gyermeknapot, és 1950-től 1953-ig június első vasárnapján, azt követően pedig minden év május utolsó vasárnapján ünnepeljük.

Hozzávalók (10 személyre) a tésztához: 4 db tojás, 40 dkg liszt, 3 dl tej, 4 dl szénsavas ásványvíz, 1 ek. cukor, egy csipet só, 3 ek. olaj (a sütéshez).

Töltelékhez: 2 üveg őszibarackbefőtt (50 dkg), 50 dkg túró, 1 dl tejszín, 3 tasak vaníliás cukor, 2 kk. őrölt szegfűszeg, 2 db citrom leve.

Csokiöntethez: 5 dl tej, 30 dkg holland kakaópor, 30 dkg porcukor, 1/2 dl étolaj, 15 dkg vaj.

A palacsintatészta elkészítéséhez a hozzávalókat egy tálban kézi habverővel csomómentesre keverjük, majd egy órára a hűtőszekrénybe tesszük pihenni. Ha a tészta túl sűrű, kevés szénsavas ásványvízzel hígíthatjuk. A palacsintasütőt pár csepp olajjal felforrósítjuk, és fél merőkanálnyi tésztát öntünk a közepére, amit körkörös csuklómozdulatokkal egyenletesen eloszlatunk a serpenyőben. Az egyik oldalát körülbelül 50, a másik oldalát 25 másodpercig sütjük. A kész palacsintákat tányérra tesszük és letakarjuk.

A töltelékhez a túrót villával összetörjük, ízesítjük a vaníliás cukorral, a citrom levével, az őrölt szegfűszeggel, felöntjük a befőtt levével és a tejszínnel, majd krémesre főzzük. Azután összekeverjük az apró kockákra vágott őszibarackkompóttal.

A palacsintákat egyesével megtöltjük, a tölteléket a közepére helyezzük, a két szélét felhajtjuk és feltekerjük.

A csokiöntethez a tejet a kakaóporral, a porcukorral és az étolajjal sűrűre főzzük. A tűzről levéve hozzákeverjük a vajat, és az így kapott krémes csokimártással leöntjük a palacsintát, majd naranccsal díszítve tálaljuk.

Azonban a tejmentes étrend előnyeire is érdemes odafigyelni, hiszen egy új tanulmány szerint ez csökkentheti bizonyos krónikus betegségek, például a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, és elősegítheti az emésztőrendszer egészségének megőrzését is. A tejmentes termékek, különösen a tojásfehérje-alapú alternatívák, gyakran magasabb fehérjetartalommal rendelkeznek, ami a vegetáriánus étrendet követők számára kiemelt jelentőséggel bír. Dr. Németh Csaba élelmiszermérnök, a ToTu kutatás-fejlesztési igazgatója szerint a kiegyensúlyozott, változatos étkezés mellett fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje-, vitamin- és ásványianyag-bevitel is. Az ő glutén-, tej- és hozzáadott cukrot nem tartalmazó, fagyasztott töltött „túrós” tésztagolyó terméke a napokban elnyerte a rangos „Inno d’Or – Év Innovációja 2024” díjat Élelmiszer kategóriában.