Hónapok óta hordozza halott kölykét a gyászoló csimpánz

Hónapok óta magánál tartja halott kicsinyét egy csimpánz a spanyol állatkertben, ami a gyászfolyamat részeként történik, és a szakértők szerint tiszteletben kell tartani ezt a viselkedést. A Valencia városában lévő Bioparc állatkertben élő Natalia nevű csimpánz kölyke alig négy napos volt, amikor elpusztult, de az anyaállat három hónapja még mindig nem vált meg tőle, annak ellenére, hogy a látvány néhány látogatót megdöbbent.

Natalia nem először kerül ilyen helyzetbe, hiszen már 2018-ban is elvesztett egy kölyköt. A gondozók azóta különös figyelemmel kísérik az állat viselkedését, és az állatkert vezetője, Miguel Casares szerint a csimpánzok gyászolási szokásai az emberihez hasonlóak lehetnek, ám ritka, hogy a gyász ilyen erős legyen és ennyire hosszú ideig tartson.

Ez a fajta gyászmegnyilvánulás nem egyedi, hiszen hasonló viselkedést figyeltek meg más csimpánzoknál is, akár a vadonban, akár fogságban élőknél. A kutatások alapján a csimpánzok halálfelfogása fejlett, és átlagosan körülbelül 70 napig hordozzák elhunyt kölykeiket.

A csimpánzok a veszélyeztetett fajok közé tartoznak, jelenlegi becslések szerint a világ csimpánzpopulációja 170 és 300 ezer között mozog. Az élőhelyek elvesztése, az orvvadászat és az illegális csempészés mind hozzájárultak a populáció drasztikus csökkenéséhez.