Folyton szemcsés, zajos lesz a képe? Erre érdemes figyelni!

Sok esetben csak utólag vesszük észre, hogy a jól elkapott pillanatok szemcsések, szaknyelven zajosak a képen. Egyes esetekben ez kifejezetten jól áll néhány fotónak, mivel a filmes világra emlékeztet, máskor azonban bosszantó lehet, mivel később már nehéz ezen változtatni. Az ISO használatának ismerete nélkülözhetetlen a magabiztos fotózáshoz.

Az ISO-érték azt mutatja meg, hogy az érzékelő mennyire érzékeny a fényre. A digitális fényképezők és mobiltelefonok előnye, hogy lehetőség van állítani a fényérzékenységet, ami a filmtekercsek korában még nem volt lehetséges. Az ISO segítségével rossz fényviszonyok között, sötétben is világosabb képeket készíthetünk, és ma már a legtöbb telefonon is beállítható a fényérzékenység, így magunk szabályozhatjuk a kívánt hatást.

A legkisebb ISO érték általában az ISO 100, amit a fényviszonyok függvényében emelhetünk. A legtöbb eszközön egy skálán tudjuk beállítani a kívánt értéket: 100, 200, 400, 800, 1600, 3200, 6400. Napjainkban sok fényképező és mobiltelefon még ennél is nagyobb értékekre képes, például a Xiaomi 14 Ultra készüléken akár 12 800-as ISO érték is elérhető.

Érdemes óvatosan kezelni az ISO értéket!

Bár a készülékek képesek nagyon magas ISO értékekre, fontos tudni, hogy minél magasabbra állítjuk az ISO-t, annál szemcsésebb és zajosabb lesz a kép. Egy bizonyos szint felett az eszközönként eltérő ponton a kép mindenképp zajosodni fog.

Ebből adódóan, ha szeretnénk elkerülni a zajos képeket, akkor érdemes manuálisan, minél kisebbre állítani az ISO értékét.