Raiffeisen: továbbra is jelentős az inflációs kockázat

A Raiffeisen Alapkezelő szerint jelentős az inflációs kockázat, és a nagy amerikai cégek részvényei emelkednek, míg a világ többi részén az árfolyamok inkább csökkennek.

A Raiffeisen Alapkezelő elemzése szerint az S&P 500 index 15%-os, míg a Nasdaq 17%-os emelkedést mutat az év eleje óta. Ezzel szemben a kisebb amerikai cégek részvényei és a világ többi részének árfolyamai általában csökkenő tendenciát mutatnak, kivéve a román piacot, amely hasonló teljesítményt ért el, mint a Nasdaq, és dollárban számolva az S&P 500 szintjén van. A kínai piac és a kis méretű amerikai cégeket követő Russell 2000 index negatív teljesítményt mutat, az európai piacok pedig néhány százalékos pluszban vannak, ami dollárban számolva gyengébb eredményeket jelent.

A részvények árfolyamaira pozitívan hatott a májustól kezdődő amerikai hozamcsökkenés, amely a viszonylag gyengébb makrogazdasági adatok és a nem növekvő infláció következménye. Az NVIDIA, amely a részvényfelosztást (split) követően is tudott emelkedni, és a kissé lemaradó Apple is jelentős részvényárfolyam-emelkedést ért el. Az Apple AI képességek termékekbe történő integrálásának hírére is jelentős részvényárfolyam-emelkedést ért el. Ugyanakkor a piac többi része gyengébb árfolyamteljesítményt mutat, és a növekedési és az értékalapú befektetések teljesítménye is szétvált; az előbbi emelkedik, míg az utóbbi stagnál vagy gyengül.

Az amerikai hosszú távú hozamok csökkenése mellett a reálhozamok is mérséklődtek, de kevésbé, mivel a várt infláció is csökkent. A korábban 2% feletti 30 éves reálhozam jelenleg 1,8% körül van, ami még mindig erős szintnek számít. A pozitív hosszú távú reálhozamok elméletileg a növekedési típusú részvényekre vannak negatív hatással, de ez az amerikai részvénypiacokon nem látszik.

A Raiffeisen Alapkezelő szerint az amerikai piac továbbra is pozitív jövőképet áraz, ahol az infláció növekedési áldozat nélkül csökkenthető, és a Fed végül csökkenti a kamatokat. Azonban, ha az infláció magas szinten marad, és emiatt elmaradnak a kamatcsökkentések, vagy ha a gazdaságok gyengülnek, illetve a magas államadósságok kérdése merül fel, akkor ezek a tényezők negatívan hathatnak a kockázatos eszközökre.

A Raiffeisen Alapkezelő javaslata szerint a reáleszközök tartása és a kötvényalapú befektetések alulsúlyozása javasolt egy jól diverzifikált portfólióban. A fejlett piaci pozitív reálkamatot nyújtó inflációkövető kötvények kivételt jelentenek, mivel védelmet nyújtanak az infláció ellen és lehetővé teszik a hosszú távú pozitív reálhozam rögzítését. A modellportfólióban az alternatív eszközök, mint az ingatlan és a nyersanyagok, a magas kamatokat kínáló pénzpiaci eszközök és a részvények súlya a meghatározó, az egyes súlyokat változatlanul hagyták. Az értékalapú részvénybefektetéseket preferálják, emiatt magas a hazai, régiós és a fejlődő piacok súlya a portfólióban.

Az Accorde Alapkezelő szerint a piac szezonalitáshoz képest kifejezetten erős júniust tudhat maga mögött, és a tovább invertálódó amerikai hozamgörbe kedvezett a technológiai papíroknak. Kötvényfronton a francia politika borzolta a kedélyeket, aminek hatására az európai periféria felárak ugrottak meg, de az opportunista befektetők már nézelődhetnek a régióban. Az árupiacon némi korrekció történt, a réz és a soft commodityk esetében is, miközben a nemesfémek tartani tudták magukat részben az inflációs várakozások hatására.

Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy ajánlásnak.