Összeomlás várható az év végéig a tőzsdéken?

A JP Morgan befektetési bank elemzői szerint jelentős szakadék tátong a részvényárfolyamok és a gazdasági ciklus között, ami akár a részvények értékének közel negyedének elvesztéséhez is vezethet az év végéig.

A részvényárfolyamok folyamatos emelkedése ellenére a JP Morgan Chase & Co. vezető stratégája, Marko Kolanovic szerint a S&P 500-as részvényindex akár 4200 pontig is zuhanhat az év végéig, ami 23 százalékos esést jelentene a jelenlegi 5500 pont körüli értékekhez képest. A visszaesés fő okai az amerikai gazdaság lassulása és a vállalati nyereség-előrejelzések drasztikus csökkenése lehetnek.

Kolanovic korábban is skeptikus volt a részvényárfolyamok emelkedésével kapcsolatban, még akkor is, amikor más Wall Street-i stratégák optimistább előrejelzéseket adtak. A Bloomberg által idézett elemzők jelenleg átlagosan 5317 pontot várnak az év végére, ami valamivel alacsonyabb a jelenlegi szintnél.

A JP Morgan szakértői szerint az idei 15 százalékos emelkedés nem indokolt, figyelembe véve a gyengülő növekedési előrejelzéseket. Úgy vélik, hogy a túlzottan optimista várakozásokkal ellentétes folyamatok játszódhatnak le a következő negyedévekben, különösen ha a gazdasági növekedés lassul, az infláció magas marad, és a hosszú távú kamatlábak nem csökkennek jelentősen.

Míg más nagy befektetési bankok stratégái is óvatosságra intettek korábban, ezek az álláspontok az idők során eltűntek, és már nem jelennek meg ilyen pesszimista elemzések. Kolanovic, aki korábban a 2022-es medvepiacon is optimista maradt, 2023-ban viszont pesszimista álláspontot képvisel, és korábbi véleményeivel is többször melléfogott.

A befektetőknek a diverzifikáció mellett a defenzív értékpapírok, mint például a közművek, a fogyasztói alapanyagok, az egészségügy és az osztalékrészvények felé való elmozdulást javasolja. Kolanovic elismeri, hogy alábecsülte a nagy értékű technológiai vállalatok rugalmasságát, de figyelmeztet, hogy a részvények emelkedése túlzottan ezekre a cégekre koncentrálódik, ami példátlan a befektetői portfóliókban.

Kolanovic szerint a piaci fordulatok időzítése nehéz, de a hiperbolikus árfolyam- és hangulatváltozások gyakran drasztikus korrekcióhoz vezetnek, különösen, ha az intézményi befektetők vásárlási láza véget ér.

Az Elliott Wave International elemzői, akik az Elliott-hullámok szakértőinek számítanak, szintén pesszimisták, és figyelmeztetnek a vészharangokra. Megjegyzik, hogy az átlagos befektetők teljes meggyőződéssel hiszik, hogy a bikapiac folytatódni fog, ami a részvénybefektetések arányának történelmi magasságában is megmutatkozik.

A Bank of America legutóbbi alapkezelői felmérése szerint a profi vagyonkezelők készpénz aránya kritikus szint alá csökkent, ami szintén jelzés lehet a piaci túlfűtöttségre.