Az Apple robotokra cserélheti az iPhone-összeszerelő munkások felét

Az Apple tervei szerint jelentős mértékben automatizálnák az iPhone-összeszerelést, ami akár a munkaerő felét is feleslegessé teheti az összeszerelő sorokon. Ez komoly hatással lehet a kínai munkaerőpiacra és sok család megélhetésére.

Robotok bevetésével csökkentené az Apple az összeszerelő üzemeiben dolgozó munkások számát. A The Information jelentése alapján a vállalat a következő években akár 50 százalékkal is mérsékelheti az iPhone végső összeszerelő sorain tevékenykedő alkalmazottak létszámát. A 2022-es zavargások után az Apple úgy döntött, hogy növeli az automatizálás mértékét az összeszerelési folyamatokban, ami jelentős beruházást igényel, de hosszú távon csökkentheti a költségeket és a munkaerőre támaszkodást.

Az Apple éves jelentése szerint a gyártópartnereknél dolgozók száma 2022-ben 1,6 millióról 2023-ra 1,4 millióra csökkent. Az iPhone 15 összeszerelésében már több lépést is automatizáltak, például fémkonzolok és rugalmas nyomtatott áramköri kártyák felhelyezését végezték gépek emberi beavatkozás nélkül, ami 30 százalékos létszámcsökkenést eredményezett egyes területeken.

Az automatizálás előrehaladását a Drishti nevű cég felvásárlása is segíti, amelynek technológiája képes a gyártósorokról készült videofelvételek elemzésére, így azonosítva a gyártási folyamatok szűk keresztmetszeteit és problémáit.

Az Apple az iPhone 16 kapcsán is tervezett automatizálási lépéseket, például a gombok és egyéb alkatrészek gépekkel történő összeszerelését, de ezeket a terveket fel kellett adniuk, mivel a minőség nem felelt meg az Apple szigorú elvárásainak. Ennek ellenére a vállalat továbbra is keresi azokat a megoldásokat, amelyekkel gépekkel helyettesíthetik az emberi munkaerőt.