OTP: A technológiai szektor túlfűtöttsége egyre szembeötlőbb

Az OTP Alapkezelő elemzése szerint a technológiai szektor dominanciája továbbra is érvényesül a részvénypiacokon, az AI-rali hatására a tech óriások ereje meghatározóvá vált. Ugyanakkor a szektor túlfűtöttsége egyre inkább láthatóvá válik, mivel más szektorok nem tudnak érdemi teljesítményt felmutatni.

Az amerikai piacokat az új technológiai fejlesztések által várt termelékenység- és profitnövekedés hajtotta, de a többi szektor nem tudott hasonló teljesítményt nyújtani. A francia eszközök megingása a többi nyugat-európai piacot is befolyásolta, ami az amerikai eszközök felülteljesítését erősítette meg. Az Európai Központi Bank (EKB) és a Federal Reserve (Fed) kamatdöntései nem hoztak meglepetéseket, mindkét intézmény szigorúbb hangvételű nyilatkozatokat tett közzé, ami csökkentette a befektetők reményeit egy közeli monetáris politikai fordulatra. Európában 1-2, míg Amerikában legfeljebb 1 kamatvágást várnak az év hátralévő részében, ami a dollárt erősítette a hónap folyamán.

A jelenlegi piaci helyzetben az OTP Alapkezelő nem vásárolna tech vagy momentum papírokat, helyette a lemaradók és a közműszolgáltatók között válogatna. Az AI-beruházások áramigényével kapcsolatos várakozások tovább emelhetik a közműszolgáltatók teljesítményét, amelyek hosszabb távon jól teljesíthetnek egy esetleges erőteljesebb kamatvágási ciklusban. Emellett a nemzetközi kötvénykitettségüket is mérsékelték, profitot realizálva a hosszú amerikai állampapír pozíciónkon, amit a kamatcsökkentések kitolódása és a közelgő amerikai elnökválasztás gazdaságpolitikai következményei indokolnak.

Magyarországon az alapkamat 25 bázispontos csökkentésével 7%-ra mérséklődött, ami jelezheti a kamatcsökkentési ciklus lezárását. A korábbi egyértelmű kamatvágási tendencia helyett most a piaci helyzethez igazodó hozzáállásra van szükség, figyelembe véve az infláció alakulását. A jövőre nézve legfeljebb 2-3 további kamatcsökkentést tartanak elképzelhetőnek 2024-ig, és kamatemelés csak válságreakcióként, például a forint árfolyamának drasztikus gyengülése esetén jöhet szóba.

A forint gyengült, amit az erős dollár, az EU-s bírságok és a feltörekvő piaci devizák gyengülése is befolyásolt. Az OTP Alapkezelő jelenleg semlegesnek tartja az EURHUF árfolyamot, és rövid távon oldalazást vár 388-396 között.

Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű, és nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy ajánlásnak.