Czeglédy Gergőt visszahívták a BKK Felügyelőbizottságából

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) felügyelőbizottságából visszahívták Czeglédy Gergőt, Óbuda MSZP-s alpolgármesterét, aki korrupciós vádak miatt előzetes letartóztatásban van.

A 24.hu értesülései szerint Czeglédy Gergőt, aki a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) felügyelőbizottságának is tagja volt, június 18-án vették őrizetbe egy önkormányzattal összefüggő korrupciós ügyben, amelyben százmillió forint kenőpénz átvételével vádolják. A Fővárosi Közgyűlés nyáron nem ülésezik, így felmerült a kérdés, hogy mi lesz Czeglédy pozíciójával a felügyelőbizottságban.

Karácsony Gergely főpolgármester a frakciókkal történt egyeztetést követően döntött a visszahívásról. A Főpolgármesteri Hivatal Sajtóosztálya pénteken közölte, hogy halaszthatatlan esetben a szervezeti és működési szabályzat alapján a főpolgármester jogosult a közgyűlés hatáskörébe tartozó egyes kérdésekben döntést hozni. Karácsony Gergely főpolgármester - figyelemmel a felügyelőbizottsági tag személyére javaslatot tevő fővárosi képviselőcsoport kezdeményezésére – a frakciókkal való egyeztetést követően Czeglédy Gergőt a BKK Felügyelőbizottságából visszahívta.

Vitézy Dávid, volt főpolgármester-jelölt szerint Karácsony Gergely az egyetlen helyes döntést hozta, mivel szerinte tarthatatlan, hogy korrupciós bűncselekmények miatt előzetes letartóztatásban ül a BKK törvényes működését garantálni hivatott felügyelőbizottság tagja.

így a BKK felügyelőbizottsága az új Fővárosi Közgyűlés megalakulásáig öt taggal működik tovább.

Az óbudai korrupciós ügy részletei

Czeglédy Gergőt és további tíz vádlottat azzal vádolják, hogy fiktív szerződéseket kötöttek Óbuda önkormányzatával. A Központi Nyomozó Főügyészség szerint egy férfi, két reklámtevékenységet folytató társaság ügyvezetőjeként, több mint százmillió forintot fizetett az alpolgármesternek, hogy hivatali helyzetét kihasználva közbenjárjon a reklámberendezések engedélyezésében.

Az önkormányzat a házkutatásra reagálva közleményben jelezte, hogy együttműködtek az ügyészséggel, és az általuk kért iratokat hiánytalanul átadták. Az önkormányzat szerint minden szerződésük szabályos és valós teljesítésen alapul, ami kizárja a jogszerűtlenséget és a fiktivitást.

A botrány hatására a III. kerület korábbi kormánypárti polgármestere, Bús Balázs arra szólította fel a jelenlegi polgármestert, hogy mondjon le, és a testület oszlassa fel magát, hogy helyreállíthassák a bizalmat. Czeglédy Gergőt egyébként a június 9-i önkormányzati választáson újra egyéni képviselővé választották a III. kerületben, vagyis októberben újabb ötéves mandátuma kezdődhet meg. A szabályozás alapján az önkormányzati képviselő akkor veszíti el a megbízatását, ha egy évig nem jelenik meg a testületi ülésen.