Etikai vizsgálat és kizárási javaslat a DK alapítója ellen

Leel-Őssy Gábor, a Demokratikus Koalíció (DK) egyik alapító tagja, etikai vizsgálat elé néz és kizárási javaslattal is szembesül, miután többször is bírálta Gyurcsány Ferencet, a párt elnökét a Facebookon. A DK elnöksége, beleértve Gyurcsány Ferencet is, kizárását kezdeményezte Leel-Őssy Gábor ellen az Etikai Bizottságnál, mondván, hogy nyilatkozatai „sértették a párt egységét és belső kohézióját”, valamint „ellentmondanak a párt hivatalos álláspontjának és értékrendjének”.

Leel-Őssy a Facebookon kifejtette álláspontját: "Tisztelt Elnök úr! Kedves Feri! Ragaszkodom ahhoz, hogy ott legyél az általad el-, és megrendelt Etikai Bizottsági hóhéroláson. Várom, hogy rámutass, melyik mondatom, szavam, vagy betűm nem volt igaz? Ugyanis, Tisztelt Elnök úr, én az igazat mondtam, írtam. Én igazat mondtam, írtam. Reggel, délben, este...". A politikus továbbá kifejtette, hogy egyetért Gyurcsánnyal abban, hogy az alkotmányos demokráciában különböző nézetek versengenek egymással, de sajnálja, hogy a párton belül ez már nem érvényesül.

Az alapító tag először június 10-én osztott meg bíráló megjegyzéseket, amikor is a választási eredményeket kommentálva úgy fogalmazott, hogy "büntetésünk jogos és megérdemelt". Egy másik bejegyzésében a DK-t a Waterlooi csatában elszenvedett vereséghez hasonlította, Gyurcsányt pedig Napóleonhoz, hozzátéve, hogy a pártelnöknek Kötcsére kellene visszavonulnia.

Gyurcsány Ferenc válaszul egy 43 perces Facebook-videóban jelentette be, hogy nem mond le a DK éléről. A videóban 33 pontban foglalta össze a DK és Magyarország helyzetét. Leel-Őssy szerint azonban a párton belüli viták és különböző nézetek megjelenése a pártdemokrácia lényegét képeznék, és véleménye szerint Gyurcsány visszavonulásával segítené a hazát. Emellett azt is hangsúlyozta, hogy a párt sorsáról és felelősökről nem egy belterjes hatalmi elitnek, hanem a párt tagjainak kellene dönteniük.

A DK, az MSZP és a Párbeszéd számára csúnya bukással zárult a júniusi 9-i európai parlamenti és önkormányzati választás, amit követően Leel-Őssy Gábor már kétszer is neki ment Gyurcsány Ferencnek. Először azt ajánlotta neki, írjon inkább könyvet a magyar baloldalról, majd kijelentette, hogy a DK ott tart most, mint ahol az MSZP tartott az őszödi beszéd után.

Leel-Őssy Gábor saját Facebook-oldalán tette közzé az Etikai Bizottság indítványát, és ismét üzent Gyurcsány Ferencnek, amiben a következőket írja: "Tisztelt Elnök úr! Kedves Feri! Osztom véleményedet, miszerint: „Az alkotmányos demokráciának az a lényege, hogy különböző nézetek vannak, versengenek egymással. Mi ebben hiszünk.” Egyetértünk. Kár, hogy ezt az ideát, saját pártunkra nézve már nem tekinted alapvetésnek. Vitára hívtalak, mert a pártdemokráciának (is) az (lenne) a lényege, hogy különböző nézetek vannak, versengenek egymással. Én ebben hiszek. Vitára hívtalak. Válaszod közvetve érkezett. Sajnálom, hogy új, harcias hozzáállásod a párton belül csak (bér) hóhérolásig, de a vitáig már nem terjed ki.".