A kormány felszólítja a benzinkutasokat az üzemanyagárak csökkentésére

Magyarországon a benzin és a gázolaj ára magasabb, mint a szomszédos országokban, ezért a kormány arra szólítja fel az üzemanyagkereskedőket, hogy mérsékeljék az áraikat.

Az utóbbi időszakban jelentős mértékben emelkedtek az üzemanyagárak Magyarországon. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) péntek délelőtt kiadott közleményében hangsúlyozta, hogy a június 9-i választások óta a benzin ára 20 forinttal, a gázolajé pedig 33 forinttal nőtt. A mai napon Magyarországon 95-ös oktánszámú benzint átlagosan 610 forintért, dízel üzemanyagot pedig átlagosan 629 forintért lehet vásárolni.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint a szomszédos országokban a benzin átlagára 606 forint, a gázolajé 611 forint. Az NGM szerint a magyar családok többet fizetnek az üzemanyagért, mint a szomszédos országok lakosai, ami elfogadhatatlan és igazságtalan. A tárca felszólította az üzemanyagkereskedőket, hogy térjenek vissza a korábbi hónapok gyakorlatához és mérsékeljék az áraikat a szomszédos országok átlagára alatti szintre. Ellenkező esetben a kormány kész beavatkozni az üzemanyagpiacon, ársapkák bevezetése helyett egyelőre csak nyomásgyakorlással él.

A közlemény előzményeként a Mol május elején küldött levelet a benzinkutaknak, amely többszöri üzemanyagár-változás lehetőségéről szólt, a piac volatilis mozgásának gyorsabb követésére hivatkozva. A holtankoljak.hu statisztikái szerint júniusban a benzin átlagára 600 forint alatt volt, de a napi többszöri emelkedések miatt ez a szám árnyaltabb képet ad. A gázolaj esetében pedig egy 610,92 forintos átlagárat figyelhetünk meg, ami 19 forintos különbséget mutat a jelenlegi adatok alapján.

A forint árfolyamának alakulása is befolyásolja az üzemanyagárakat, hiszen a valuták értéke folyamatosan változik. Péntek reggel 1 euró 396,48 forintot, 1 dollár pedig 370,98 forintot ért.

Az NGM által közölt számok azonban nem felelnek meg a valóságnak – mármint a KSH jelentésének. Abban ugyanis az áll, hogy a benzin ára Magyarországon 606 forint, vagyis épp ugyanannyi, mint a környező országok átlagára. A gázolaj ára Magyarországon a KSH szerint 624 forint – csak 13 forinttal magasabb a környező országok átlagáránál, nem pedig 18-cal, ahogy a minisztérium állítja. A különbség abban keresendő, hogy a tárca közleményében a „mai napon” (tehát pénteken) érvényes hazai árakról beszél, miközben a KSH heti árakat közöl, nem pedig „napi” (pénteki) árakat. A minisztériumi összehasonlítás különösen irracionális, tekintettel arra, hogy a KSH az Európai Bizottság „Weekly Oil Bulletin” nevű árösszehasonlító publikációjából dolgozik, amelynek adatfelvétele minden héten hétfőn van, sőt egyes országokban előző hét pénteken.

Mindenesetre „a kormány felszólítja az üzemanyagkereskedőket, hogy térjenek vissza a korábbi hónapok gyakorlatához és áraikat mérsékeljék a szomszédos országok átlagára alatti szintre. Ellenkező esetben a kormány továbbra is kész beavatkozni az üzemanyagpiacon” – helyezett kilátásba egy újabb árstopot a minisztérium. Emlékeztettek, hogy a családok érdekében a kormány letörte a háborús üzemanyagárakat, amely eredményeképpen ma a lakosság a benzin esetében 40 forinttal, a gázolaj esetében 32 forinttal tankolhat olcsóbban áprilisi, illetve februári csúcsértékeikhez képest.