Ukrán csapatok stratégiai állásokat hagytak el Toreck közelében, de ellentámadást indítottak Csasziv Jarban

Az ukrán hadsereg több stratégiai jelentőségű állást is feladott Toreck város közelében, Horlivka irányában, az orosz erők nyomására – jelentette be Igor Kimakovszkij, a Donyecki Népköztársaság vezetőjének tanácsadója a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek. Kimakovszkij szerint az ukrán hadsereg helyzete nem a legjobb Toreck közelében, és az elmúlt napokban több tucat katonát vesztettek el ebben a régióban. Az Ukrán Fegyveres Erőknek (AFU) a fokozódó orosz nyomás következtében több fontos állást is kénytelenek voltak elhagyni a frontvonal ezen szakaszán.

Ugyanakkor az ukrán hadsereg bejelentette, hogy sikerült ellentámadást indítaniuk és kiszorítaniuk az orosz csapatokat a keleti fronton fekvő Csasziv Jar város keleti körzetéből. Csasziv Jar stratégiai fontosságú magaslaton helyezkedik el, mindössze 20 kilométerre nyugatra Bakhmut városától, amelyet több hónapja ostromol az orosz hadsereg.

Nazar Voloscsin, az ukrán erők déli csoportjának szóvivője az Ukrinform hírügynökségnek elmondta, hogy az orosz erők kivonultak Csasziv Jar "Kanal" negyedéből, amely a város keleti szélén húzódó Sziverszij Donyec-Donbász csatorna mentén található.

Az orosz jelentések azonban cáfolták az ukrán hadsereg állításait. Sztanyiszlav Orlov, egy orosz dandár parancsnoka szerint erőik megsemmisítettek egy kommunikációs tornyot a város legmagasabb pontján, ami lehetővé tette számukra az áttörést veszteségek nélkül. Független források még egyik fél állítását sem hitelesítették.

A helyzet így továbbra is bizonytalan, és a harcok eredménye változóban lehet a kelet-ukrajnai fronton.