A politikai kampányok újragondolása szükséges lehet

A Robert Fico elleni merénylet kapcsán Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő szerint meg kell fontolni, hogy a jövőben engedélyezhető-e a vezető politikusok közvetlen közelsége az emberekhez.

Kis-Benedek József szerint a testőröknek nem volt esélyük megállítani a merénylőt, és a politikai nagygyűlések biztonságának átgondolására van szükség. Kiss Balázs, az Inforádió szlovákiai tudósítója az Aréna című műsorban elmondta, hogy a kormányfő állapotáról egyelőre nincs pontos információ, és valószínűleg csak a műtét elvégzése után adnak ki közleményt. A TA3 szlovák tévécsatorna szerint azonban Fico állapota stabilizálódott, és a kormányfő kommunikál. Azonban Robert Kaliňák védelmi miniszter a besztercebányai Roosevelt kórházban tartott sajtótájékoztatón megerősítette, hogy Fico életveszélyes állapotban került kórházba, és állapota jelenleg is rendkívül súlyos. A kórház előtt álló civil szerint Ficót az egyik hátsó szárnyban őrzik, és a kórházat részben lezárták.

A besztercebányai kórházat lezárták, több kormánytag is a helyszínen van, de a sajtónak nem nyilatkoztak. A merénylő, Juraj Cintula, egy 71 éves lévai férfi, aki legálisan tartott fegyvert, és korábban biztonsági őrként dolgozott; akár életfogytiglant is kaphat. Az indítékairól Cintula egy közösségi oldalon közzétett felvételen azt állította, hogy a merényletet azért követte el, mert nem értett egyet a kormány politikájával. Cintula a támadást a legutóbbi elnökválasztás után tervezte meg, és a merénylet előtt röviddel döntött az akció végrehajtásáról. A támadó szoros kapcsolatban állt egy oroszbarát szélsőjobboldali csoporttal, a Slovenskí Branci (SB) nevű félkatonai szervezettel, és a támadást egy hónappal a merénylet előtt tervezte meg.

A kormánypártok és az ellenzék egyaránt elítélték a merényletet, és Zuzana Čaputová köztársasági elnök is felszólalt az erőszak ellen. Egyes kormánypárti politikusok az ellenzéket és a sajtót okolják a történtekért. Hírembargót rendeltek el Robert Fico egészségügyi állapotáról, és a kórház dolgozóitól elvették a telefonokat.

Kis-Benedek József a műsorban arról beszélt, hogy a merénylet helyszínén népszerű volt a miniszterelnök, ezért nem számítottak támadásra. Nem zárható ki, hogy az elkövető elmeháborodott, de alaposan felkészült volt. A szakértő szerint a jövőben meg kell fontolni, hogy egy miniszterelnök mennyire mehet közel az emberekhez, és a politikusoknak távolságot kell tartaniuk. Egy golyóálló mellény esetleg megvédhette volna a kormányfőt a súlyosabb sérülésektől.

A testőrök a merénylet után szabályszerűen jártak el, de nem tudták megállítani a támadót. A hatóságok hibája volt, hogy fegyveres személy kerülhetett a miniszterelnök közelébe. A kormányőrség tagjai egészségügyi kiképzést is kapnak, így azonnal ellátásban részesítették a kormányfőt. Több szakértő szerint azonban hibáztak a helyszínen dolgozó testőrök, és kudarcot vallott a titkosszolgálat, aminek meg kellett volna előznie a merényletet. A Lynx nevű rendőrségi elitkommandó korábbi vezetője szerint a testőröknek azonnal az autóba kellett volna tenniük a súlyosan sérült Ficót, és késlekedés nélkül elindulni a kijelölt kórház felé.

Kis-Benedek József felhívta a figyelmet arra, hogy Szlovákiában kevésbé szigorúak a fegyvertartási szabályok, mint Magyarországon. A merénylő gyakorlott fegyverhasználóként nem a fejre, hanem a testre célzott, hogy minél nagyobb kárt okozzon. A szabadtéri védelem nehezebb, mivel nem lehet megszűrni a jelenlévőket.

A szakértő szerint Magyarországon is le kell vonni a tanulságokat, mivel itt is voltak már összetűzések kampánygyűléseken. A szigorítások bevezetése azonban nehéz lesz a politikusok ellenállása miatt. Golyóálló paraván használata is megfontolandó, de ez az emberek szerint azt sugallhatja, hogy a politikus fél.

Egy újonnan előkerült videófelvétel, amelyet a privigyei regionális televízió készített, tökéletesen láthatóvá teszi a merénylet minden pillanatát. A felvételen Robert Fico testőrei kíséretében közelítette meg a kihelyezett kordont, majd kezet fogott egy nővel, ekkor a merénylő előrántotta a fegyvert és tüzelt. Összesen öt lövést adott le, amelyek közül három célba is talált: kettő a politikus karját, míg egy a hasát érte.

A politikai események mellett Szlovákiában gazdasági fejlesztések is zajlanak, hiszen a kormány jóváhagyta egy új atomerőmű építésének terveit, amely Jászlóapátszentmihály meglévő infrastruktúráját használná. A kabinet utasította a gazdasági és a pénzügyminisztert, hogy 2024. október 31-ig terjesszék be az építkezés feltételeit tartalmazó tervezetet. Az új blokk a jászlóapátszentmihályi infrastruktúrát használja majd, és legfeljebb 1200 megawatt (MW) beépített teljesítményű lehet.

A Denník N újságírója, Daniel Vražda, aki a handlovái (Nyitrabánya) kihelyezett kormányülésen volt jelen, beszámolója szerint a merénylet pillanatában Robert Fico a földön feküdt, és mozdulatlan volt, míg a testőrök próbálták felemelni. A támadó öt–hét méteres távolságból lőhetett a szlovák miniszterelnökre. A védelmi miniszter szerint Fico órák óta műtik, és az életéért küzd. A belügyminiszter, Matús Sutaj-Estok a történteket a szlovák demokrácia történetének legszomorúbb napjaként jellemezte, és arra szólította fel az újságírókat és politikusokat, hogy hagyjanak fel a gyűlölet terjesztésével. A főügyészség súlyos bűncselekményekkel foglalkozó osztályának vezetője, Ján Hrivnák a helyszínre érkezett, és ő fogja felügyelni a nyomozást, amelyet előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkossági kísérletnek minősítenek, és a lehetséges büntetés 25 évtől életfogytig tartó szabadságvesztésig terjedő börtönbüntetés. A lövés, ami a hasat találta el, akár halálos is lehet – ezt Matej Polák mentőorvos magyarázta el. A helyszínen lévő civilek és a rendőrség információi szerint a merénylet után sokkolódtak az emberek, és a médiát is hibáztatták a történtekért.