Szijjártó Péter Fehéroroszországban tárgyal a hekkerbotrány árnyékában

"Minél kevesebb szankció, minél több együttműködés" – Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, Fehéroroszországban jár, ahol Sergei Aleinik külügyminiszterrel tárgyalt, miközben a magyar külügyi informatikai rendszerek elleni orosz hekkertámadások ügye is napirenden van.

Szijjártó Péter a Facebook-oldalán keresztül osztotta meg gondolatait a fehéroroszországi látogatásáról. Kijelentette, hogy Brüsszel hibázott a háborúra adott válaszában, és szerinte a szankciók nem működnek. Úgy véli, a kommunikációs csatornák megszakítása nem vezet békefelé, ezért hangsúlyozza az együttműködés fontosságát.

A külügyminiszter bejelentette, hogy a szankciók által nem érintett területeken erősítik a gazdasági kapcsolatokat Fehéroroszországgal. Ebben a keretben egy nukleáris együttműködési megállapodást is aláírnak, amelynek köszönhetően a paksi bővítés során felhasználhatják majd a hasonló technológiájú építkezésen begyűjtött belarusz tapasztalatokat.

Szijjártó kiemelte az agráripari együttműködés jelentőségét is, amely keretében idén több százezer, pontosabban 420 ezer magyar naposcsibe érkezik Fehéroroszországba, a tavalyi 9,5 millió keltetőtojás után. Emellett a gyógyszeripar terén is eredményeket értek el, hiszen már 95 magyar gyógyszer kapható az ország gyógyszertáraiban, és két magyar vállalat a legnagyobb részesedéssel rendelkező húsz gyógyszeripari szereplő közé került Belaruszban.

Szijjártó Péter felháborodottan reagált arra a vádra, hogy az orosz érdekek szánt szándékú kiszolgálóinak állítják be őt és kollégáit, és hangsúlyozta, hogy a külpolitikai döntéseket nem befolyásolják az informatikai rendszerek elleni támadások. A miniszter szerint a nemzeti érdek alapján hoznak döntéseket, függetlenül attól, hogy a számítógépes rendszereiket támadják-e.

Minszkben örömmel vette át a fehérorosz külügyminisztertől a válogatottuk mezét. A mezen kívül Szijjártó Péter a „békére való törekvésben való közös megértést” is megköszönte annak az országnak a külügyminiszterének, amelyik 2022 februárjában megengedte az oroszoknak, hogy a területéről támadják meg Ukrajnát.

Szijjártó szerint a békéhez vezető út tűzszünettel kezdődik és béketárgyalással folytatódik, ezért arra kérte fehérorosz kollégáját is, hogy országa is tegyen meg mindent annak érdekében, hogy „véget érjen a háború Ukrajnában, hogy érjen véget a szenvedés, érjen véget az értelmetlen öldöklés, és végre újra békében élhessünk mindannyian a térségben”.

Szergej Alejnyik azért ajándékozta meg a mezzel, mert a fehérorosz válogatott Magyarországot játszhatja az Eb-selejtezői, valamint a klubcsapataik is nálunk játszhatják a kupameccseiket. „Sok szép stadionunk van, sokat fektettünk a sportinfrastruktúrába, szívesen mutatjuk meg a világon mindenkinek” - mondta a magyar külügyminiszter, hozzátéve, hogy „a sportnak semmi köze a geopolitikához”.

A magyar külügyminisztert 24 magyar vállalat vezetője kísérte el minszki útjára, akik összesen 92 tárgyalást fognak lefolytatni belorusz cégekkel az esetleges partnerségről. Szijjártó Péter arról számolt be, hogy tavaly a kétoldalú kereskedelem értéke 142 millió euró volt, idén pedig már 20 százalékos növekedést regisztráltak ennek volumenében.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a magyar kormány eddig sem korlátozta a belorusz állampolgárok vízumszerzésének korlátozását, és ez a jövőben sem változik. Magyarország nem fog támogatni olyan európai uniós szankciókat, amelyek szembemennének a nemzeti érdekkel, ártanának a gazdasági együttműködésnek Belarusszal. Közölte, hogy évente ötven belarusz diák tanulhat ösztöndíjjal magyar egyetemeken, illetve a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem is együttműködésbe kezd a belarusz partnerintézménnyel.

Szijjártó Péter aggodalmát fejezte ki az európai sorkatonaság és a nukleáris fegyverek bevetésével kapcsolatos nyilatkozatok miatt, hangsúlyozva, hogy Magyarország elutasítja a háború eszkalációját és nem fogja engedni, hogy magyar katonák kerüljenek az ukrán-orosz frontra. Belaruszban is az úgynevezett „békepárti” álláspontot képviselte, és arra kérte a fehérorosz kormányt, hogy tegyenek meg mindent a háború befejezése érdekében. Az aggodalmakat tovább súlyosbítja, hogy Alekszandr Lukasenko belarusz diktátor bejelentette, hogy „több tucat” orosz taktikai nukleáris fegyvert telepítettek az országban, amelyeket harctéri használatra terveztek.